Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.10.2020 г.

Есенно подхранване на овощната градина

Необходими практики
Есенно подхранване на овощната градина

sinor

Време е да приберем от овощната градина последните плодове за сезона и това, което вече сме взели от земята под формата на реколта, трябва да се върне като подхранване. Всички хранителни вещества, витамини и микроелементи, съдържащи се в плодовете, са извлечени от почвата. Бедата е в това, че дърветата и храстите са лишени от способността да се придвижват от едно място на друго и след изчерпване на всичко необходимо от почвата престават да се развиват нормално и стават лесно уязвими от атмосферни влияния, болести и неприятели. С подхранването им помагаме да се възстановят и да се подготвят за зимните условия.

Кога да подхранваме овощната градина

Препоръчително е есенното подхранване да започне през октомври, защото дърветата се нуждаят от време, в което да поемат и усвоят хранителните вещества. Знаем, че с понижаване на температурите  растенията забавят своите функции,а кореновата им системареагира зле и не може да усвоява торовете. Когато почвата е все още топла, овошките успяват да получат необходимите им хранителни вещества за презимуване.

С какво да торим през есента

Най-често за есенно торене се използват фосфорни и калиеви торове.  Фосфорните са: обикновен суперфосфат, двоен и троен суперфосфат. Разликата се състои само в количествата Р2О5 (дифосфорен пентаоксид), като обикновеният съдържа 14-20%, двойният – 40% и тройният – 49%. Двойният и тройният суперфосфат са за предпочитане, защото оставят по-малко баластни вещества в почвата.

От калиевите торове е препоръчително изплзването на калиев сулфат (К2SO4). Той съдържа 50% калиев оксид (К2О) и не съдържа хлор, защото не всички растения са толерантни към него. Освен това, калиевият сулфат е лесно разтворим във вода и се усвоява лесно.

Може да се използват и смесени торове – с калий и магнезий, който е също много необходим на растенията. Корн-кали съдържа хлор, а Патенткали е специален калиев тор с магнезий и сяра.

Касисът и цариградското грозде се нуждаят също от подхранване –  една шепа двоен суперфосфат и същото количество калиев сулфат са достатъчни за есенното торене.

Как да подхранваме овощните и ягодоплодните култури

За овощните култури фосфорните и калиевите торове се внасят на дълбочина най-малко 10-15 см, а за ягодоплодните – 7-10 см. За младите дръвчета е удачно торовете да се внасят в околостволните кръгове, а за възрастните по-добре е да се изкопават канали или  отделни ямки по протежение на короната. Така хранителните вещества ще се усвояват по-пълноценно.

Есенно подхранване на овощната градина
8123

Последни материали
Виж
Анкетна комисия на Европарламента
На границата продължават нарушенията при износ на животни от ЕС за трети страни
Финансиран от държавата
Два института с общ проект за изследване на здравето на растенията
За да свали цените им на вътрешния пазар
Индия понижи митата върху вноса на растителните масла
Търси се решение за незабавна реконструкция на полезащитните пояси в Добруджа
Въпреки лошото качество на тазгодишната реколта
Картофите в Полша поскъпнаха двойно спрямо миналия септември
Позиция на бранша
Джиков: Актуализацията на бюджета доказа, че сме без представителност във властта
Свързани материали
Виж
Полезно за градинарите
Ето как може удължите плододаването на краставиците
Сидерати за здрави домати при монокултурно отглеждане
Съветите на градинаря
Когато краставиците имат много цветове, но не растат
Практика
Кое подхранване да изберем – кореновото или листното?
Защо естествените торове не винаги са ефикасни и с какви да ги заменим
Не слагайте азот на кромида за зелено
Тънкости при наторяването на лука
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам