През първите 6 месеца на годината производството на сурово мляко в Европейския съюз като цяло е нараснало с 1,9% спрямо същия период на 2019 г., става ясно от съобщение на Европейската комисия. Очаквано се е увеличило производството на сухото пълномаслено и сухото обезмаслено мляко (съответно с 6,6% и 0,5%), на маслото (с 2,2%), на сиренто (с 1,9%), на прясното мляко (с 3,9%) и на киселото мляко (с 0,4%), докато произвоството на сметана е намаляло с 1,2%, а на кондензирано мляко – с 0,9%.
Фиксираната цена на млякото в Турция съсипва животновъдите
Средната претеглена цена за суровото мляко в ЕС (без Великобритания) се е понижила през юни до 32,58 евроцента за килограм, оставайки с 3,4% под цената от юни 2019 г., но е с 4,9% над средния показател за последните 5 години. Оценки за юли сочат, че млякото е продължило да поевтинява, този път с 0,2% до 32,5 евроцента за килограм. През август цените на отделните млечни продукти са били сравними с тези от лятото на миналата година (при сухото обезмаслено мляко от 2,07 евро за килограм и 2,96 евро за килограм при сиренето чедър) или малко по-ниски ( с по 4% при маслото и сухото пълномаслено мляко, съответно 3,40 евро и 2,72 евро за килограм).
През първата половина на годината износът на млечни продукти от ЕС е нараснал в количествено изражение при маслото с 59%, при сухото пълномаслено мляко с 15% и при сиренето с 10%, но доставките на сухото обезмаслено мляко за трети страни са се свили с 16%, най-вече заради намалялото търсене от Китай. Изчислен през мляко, износът е нараснал с 3,1% като количество спрямо първото 6-месечие на 2019 г. и с 5,1% в стойностно изражение.