Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.07.2020 г.

Защо да изберем българска безсеменна диня

Защо да изберем българска безсеменна диня

 Дините без семки са сравнително непознат продукт на българския пазар, за разлика от много други държави като САЩ и Испания, където те сериозно надвишават по дял традиционните разновидности на любимия летен плод. В желанието си да предложат качествен и иновативен, локално отгледан плод, няколко български стопанства вече успешно създават продукция от безсеменни дини и ги предлагат на пазара у нас.

Отглеждането на тези дини изисква по-голям ресурс, а също така е по-трудоемко и скъпо. Въпреки това за някои български земеделци именно иновациите са пътят към повишаване на тяхната конкурентоспобност на пазарите в големите градове. Те споделят, че подобряването на агротехниката у нас и увеличаването на броя на страните, от които се внася продукция в България, повишават конкуренцията на родния пазар. Именно заради изобилието от вносна продукция, потребителите са все по-информирани, търсенето се променя и те са готови да опитват нови непознати храни, както и нови сортове и разновидности на добре познатите им плодове и зеленчуци.

Същевременно друга осезаема тенденция е нарастващата популярност на местната продукция, фермерските пазари и занаятчийско произведената локална храна. Освен, че локалната продукция обикновено е с по-добри качества и по-екологична, тъй като не се доставя от далечни места, а подкрепата на местните производители дава възможност те да продължат да се развиват и да предлагат още по-добро съчетание от цена-качество на българския потребител.

Дините без семки са предпочитани заради различните си предимства. На пръв поглед това най-вече е удобството и бързината за приготвяне на всякакви летни освежаващи рецепти като фрешове, смутита, салати, десерти, без да е необходимо махането на семките при подготовката им. Това е причината те да са подходящи за сервиране в ресторанти, а родителите да ги дават на децата си, които могат да се хранят с тях без чужда помощ.

Плюсовете отиват и отвъд липсата на семки, като характерно за този вид дини е повишеното съдържание на някои витамини и полезни вещества. Антиоксидантите, например, са двойно повече в безсеменните дини сравнено с традиционните сортове. Подобрените вкусови качества и сладост са още един плюс и още една причина това лято да се освежим с българска диня без семки.

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента, със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

От 1 януари 2014 г. Синджента България ЕООД e част от новосъздадената търговска единица – Синджента Балкани, състояща се от България, Сърбия, Македония и Черна гора, с ръководител Детелин Куцаров. Тази структурна промяна е отговор на необходимостта от повече фокус върху бързо растящите пазари в България и Сърбия. 

Защо да изберем българска безсеменна диня
11652
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Няма съгласие на страните членки за новите техники на генно инженерство
Присъединяването на Украйна към ЕС ще застраши поминъка на европейските фермери
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Особености при избора на сорт за директна сеитба на дини
Новата диня Роман дава възможности за ранно производство с висок и качествен добив
Три тенденции в българското зеленчукопроизводство за 2021 година
Вече са предлагат от родни фермери и набират все по-голяма популярност
Дини без семки хит сред потребителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини