Испанските домакинства са консумирали 663,5 милиона килограма пъпеш и диня между юни 2024 г. и май 2025 г., което е с 8,6% повече от предходната година и представлява увеличение от 52,5 милиона килограма, според данни на панела за потребление на храни към Министерството на земеделието, рибарството и храните.на Испания.
Средната цена на динята и пъпеша е 1,20 евро за килограм (с 6,4% по-малко от предходната година), което е под средната цена на пресните плодове (2,2% за килограм). С тези данни секторът има оборот от 792 989 290 милиона евро, което представлява увеличение с 1,6% в сравнение с предходната година.
През референтния период всеки испанец е консумирал средно по 14,16 килограма пъпеш и диня, което е със 7,9% повече от предходната година и се равнява на един килограм повече на човек годишно. Разходите на глава от населението са нараснали умерено, достигайки 16,92 евро на човек годишно (с 0,9% повече от преди година).
Консумацията на диня и пъпеш се характеризира с подчертана сезонност, между месеците май и септември, които съвпадат със сезоните на прибиране на реколтата. Министерството на земеделието, рибарството и храните, чрез стратегията #AlimentosdeEspaña, разработва инициативи като кампанията „Най-богатата страна в света“, с цел да се подчертае работата на фермери, животновъди и рибари.
Докато консумацията на диня е концентрирана през централните летни месеци, консумацията на пъпеш е малко по-дълга, със значителна консумация дори в ранните есенни месеци.
Супермаркетите са предпочитаният канал за закупуване на тези плодове от испанците, като представляват 54,5% от покупките. Сред пресните плодове, закупени в този тип заведения, пъпешът и динята се открояват като най-популярни. Традиционните магазини следват с 23,3% от общия обем, а хипермаркетите са третият най-популярен канал за дистрибуция.
Автономните области, които консумират най-много тези плодове, са Естремадура, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон, докато Кантабрия, Галисия, Астурия и Канарските острови имат ниво на покупка под средното.