Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.04.2022 г.

Особености при избора на сорт за директна сеитба на дини

Особености при избора на сорт за директна сеитба на дини

На фона на основното намаляване на производството на зеленчуци в България, динята е една от малкото култури, които остават стабилни, тъй като и търсенето на пазара традиционно е високо. По последни данни на Министерство на земеделието и храните за сезон 2020 г., площите за отглеждане на дини у нас са намалели със 7,8%, но за сметка на това производството (в тонове) се е увеличило с 1,7%. При отглеждането на големи площи, производителите избират дините за директна сеитба, с които да оптимизират разходите, да подсигурят добър и качествен добив и да не допуснат унищожение на реколтата под въздействие на неприятели или неблагоприятни климатични условия.

Дини традиционно се отглеждат на почти цялата територия на България, като основното разделение е между Северна и Южна България. По-голямата част от площите, около 60%, все още се пада на южната част. Най-важната разлика обаче не идва от общия размер на площите, а от начина на производство в Южна и в Северна България. На юг се залага на производство чрез разсад и поливни условия, като тук най-вече е застъпено и ранното производство. В Северна България, от друга страна, производството на дини традиционно е по-окрупнено, на по-големи площи. Затова там предпочитаният начин на производство е чрез директната сеитба на семената. Тази технология се прилага на неполивни условия, с машинна експлоатация и без мулчиране. Поради тази причина, едно от важните предимства на директната сеитба са по-ниските разходи, тъй като отпадат перата за отглеждане на разсад, присаждане, както и за мулчиране на площите.

Важно е производителите на дини да са запознати с рисковете на технологията за директна сеитба. Така например, поради това, че семената се засяват на полето директно, те трябва да са по-едри от тези на типичните сортове, които се използват при производство на разсад. Едрината на семената е важна и поради необходимостта от по-висока кълняема енергия, за по-бърз растеж. Особено при проливни дъждове, може да се образува почвена кора, която да не позволи излизането на растението над земята. Освен това, младите кълнове са податливи на нападение от неприятели, затова е важно да се постигне бърз начален растеж. Затова, при директна сеитба, е необходимо да се избират сортове дини със семена, които отговарят на определени изисквания, за да се постигне добър резултат в производството.

В стремежа си да предложи най-подходящия хибрид диня според характеристиките на всяко конкретно производство, Синджента фокусира селекцията си от хибридни сортове върху специфичните условия на отглеждане. Основното решение за технология на производство чрез директна сеитба е вече утвърденият на пазара хибрид диня Арашан. Той е предпочитан именно заради едрите семена. Освен улеснение при директна сеитба, той предоставя и по-добра кълняема енергия. Благодарение на тези свои особености, хибридът постига бърз начален растеж, като по този начин за по-кратко време преодолява периода, в който растението е нежно и податливо на атаки от неприятели. Кореновата система на растението е с агресивен растеж в дълбочина, което пък от своя страна позволява отглеждането му при неполивни условия. И не на последно място, крайната продукция на Арашан е с отлично качество. Плодовете са с атрактивна, овална форма, светлозелено оцветяване и лъскавина, както и с много добра издържливост при транспортиране. 

Благодарение на отличното си представяне на полето, хибридът диня Арашан постепенно се превръща в основния избор на земеделците в Северна България. Двама от най-големите производители на дини в Добруджа – Александър Ангелов и Евгени Минчев, дори олицетворяват Арашан с добре познатата „добруджанска диня“.  „Динята е със страхотен и буен старт, развива се много добре спрямо другите и още от началото се вижда, че ще даде добри резултати. Благодарение на мощната си коренова система, Арашан издържа на тежки климатични условия – студена пролет, ниски нощни температури, изключително оскъдни валежи“, споделя Александър Ангелов. Той е впечатлен и от качествата на плодовете и допълва: „Това не е алтернатива, това е бъдещето.“

Повече информация за Арашан, както и от къде да поръчате семена можете да намерите на www.syngenta.bg.

Особености при избора на сорт за директна сеитба на дини
11334
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини