Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.11.2023 г.

Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.

Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.

Баросор - червен оранжериен домат с устойчивост на вируса ToBRFV

Производството на зеленчуци в България е един от секторите в земеделието, който се сблъсква със сериозни предизвикателства и тази тенденция се очертава да продължи и през 2024 г. Основните притеснения са свързани с два фактора - липсата на работна ръка и климатичните промени, които пряко влияят на реколтата. За това и най-логичното решение е земеделците да инвестират в сортове, които изискват по-малко специализирани грижи и са устойчиви на промените в климата. За да гарантират добра реколта новите иновативни сортове трябва да могат да и преживеят все по-сериозния натиск от вирусни заболявания. През следващата година Синджента ще предложи три нови сорта в основните култури – домати, краставици и дини, които отговарят на тези основни изисквания от българските производители.

Баросор: Предпазване от ToBRFV с устойчив сорт домати

Семе домат, Боросор

Доматите са една от най-традиционните култури за България, а болестите, засягащи плодовете, са проблем на дневен ред за много земеделски производители. Една от новопоявилите се и вече често срещани зарази е вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV). Той е особено опасен, тъй като веднъж появил се, може да намали добива до 70%. Синджента представя Баросор - първият червен оранжериен домат в България с устойчивост на вируса. Със силно растение, висок добив и плътни, сочни плодове, този сорт е гаранция за успешна реколта. За по-голяма сигурност, Баросор притежава устойчивост на 5 вирусни заболявания, като освен на кафяво набраздяване, това включва и висока устойчивост на бронзовост (TSWV). Освен това устойчивост на нематоди, фузариум, вертицилиум и листна плесен. Подходящ е за целогодишно отглеждане, както за първа, така и втора култура.

Виго: Висока устойчивост на зелена краставична мозайка

Семе краставици

Вирусът на зелената краставична мозайка е едно от най-големите предизвикателства в производството на краставици. Това категорично е една от културите, която най-много се търси сред българите и потенциалът на продукта е целогодишен. За това и никой производител не може да си позволи да разхищава от реколтата си. Инфекцията може да има сериозни последици за култивираните краставици и да доведе до загуба на цялата реколта. Наречена е по този начин поради зелено-жълтия мозаечен модел на листата на растенията, засегнати от нея. Синджента предлага решение с нов сорт краставици – Виго, който е устойчив на зелената мозайка. Растението на Виго се характеризира с много буен растеж и висок добив. По време на опитите не са открити никакви проблеми със заболяването по растенията, което доказва, че новият сорт успешно предпазва реколтата от опасния вирус.

Мирто: Ранна диня с толерантност на температурните промени

Сорт диня Мирто

Все повече производители обръщат внимание на т. нар. ранно производство на дини. Това е най-характерно за районите на Харманли, Любимец, Свиленград, Пазарджик и Пловдив в Южна България. Въпреки това, все повече стопанства извън традиционните региони се заемат с него. Ранни дини вече се отглеждат, както в районите на Петрич и Сандански, така и в Северна България – около Плевен, Варна и Добрич. Повечето производители избират да култивират такива дини, за да изпреварят масовата реколта и  да излязат с готова продукция в период, когато няма голямо предлагане на български дини. Това е сериозно търговско предимство и все повече земеделци ще се насочат към такъв тип сортове.

За да се постигне това, производителите трябва да обърнат специално внимание на някои аспекти. На първо място по-ранното разсаждане на полето носи значителен риск от температурен стрес, затова е от голямо значение избраните сортове, освен с къса вегетация, да са със здрави растения и толерантни на стрес. Синджента представя новия сорт диня Мирто. Този хибрид се отличава с тъмна кора, стабилна форма и висока захарност. С месо в наситено червен цвят, динятае транспортабилна, подходяща за първа реколта с вегетация до старт плододаване около 66 дни. Мирто дава устойчивост на температурни разлики и на заболявания като брашнеста мана и антракноза.

Съчетавайки традиционното със съвременните подходи, земеделието в България изгражда своя път към устойчиво и успешно бъдеще. Сериозните предизвикателства, пред които е изправен секторът, подтикват към иновации и внимание към детайлите. Новите сортове вече са налични при дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента и могат да бъдат поръчани за новия сезон, за една по-плодородна реколта!

Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
11707
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Икономически изгодният сорт е определящ фактор за рентабилно производство
Денят на пшеницата в Кубрат показа най-новите тенденции в семепроизводството
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини