Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.07.2020 г.

Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове

Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове

Снимка на Владо Молев

Развитието и узряването на крушовите плодове е свързано със сложни морфолоични, биологични и анатомични процеси, в резултат на което се формират типичните качества на всеки плод. При по-ранните сортове тези промени практически приключват до беритбата и по-лесно се определя срокът на провеждането й. При късните есенни и зимни сортове, консумативната зрелост настъпва по-късно след беритбата. Преждевременно обраните плодове остават по-дребни и по-лошо оцветени. Не могат да придобият най-добрите вкусови качества, а през периода на съхранението завяхват и са по-чувствителни към различни физиологични болести. Закъсняването с беритбата се отразява върху количеството на добива, голяма част от плодовете опадат преждевременно. Късно обраните плодове се съхраняват по-трудно.

Показателите, които се използват за определяне срока на беритбата, са различни и само комплексното им използване помага за по-точно определяне срока.

Един от тези показатели е свързан с изменение цвета на плодовата кожица и месото. При узряването хлорофилът се разпада, получава се и допълнително оцветяване, специфично за различните сортове. Зеленият цвят преминава в различни нюанси на жълтия и при някои сортове се появява и допълнително оцветяване. Трябва да се има предвид, че при някои крушови сортове, като Хардиева масловка, Боскова масловка и др. плодовете почти изцяло са покрити с допълнителна кафеникава коркова окраска и основният цвят почти не се вижда. Това доста затруднява оценката по промяната на окраската на плода.

Плътността на плодовото месо е другият показател за определяне времето на беритбата. В процеса на узряване протопектинът, който свързва клетките, се хидролизира и се получава разтворим пектин. В резултат на това плодовете омекват.

Лесното отделяне на плодната дръжка от клонката и потъмняването на семената са широко използвани показатели за определяне на беритбената зрелост. В повечето случаи узрелите плодове лесно се откъсват от клонките, но има случаи, когато плодовете се откъсват лесно и преди да са напълно узрели, а при някои и узрелите плодове не се отделят лесно от клонките. С узряването на плодовете семената от светли и светлокафяви придобиват тъмнокафяв до черен цвят.

Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове
44563
 

Последни материали
Виж
Лозите плододават слабо – причини и решение
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
На подпис са осигурени 125 млн.лв по Украинската помощ
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Свързани материали
Виж
Обявиха за защитени 30 вековни дървета в страната, сред тях и круша
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Правилни грижи – добра реколта от круши
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Ценни съвети
Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията
Грижи за крушите след плододаване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини