Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове

Синор.БГ / 27.07.2020 г.
Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове

Снимка на Владо Молев

Развитието и узряването на крушовите плодове е свързано със сложни морфолоични, биологични и анатомични процеси, в резултат на което се формират типичните качества на всеки плод. При по-ранните сортове тези промени практически приключват до беритбата и по-лесно се определя срокът на провеждането й. При късните есенни и зимни сортове, консумативната зрелост настъпва по-късно след беритбата. Преждевременно обраните плодове остават по-дребни и по-лошо оцветени. Не могат да придобият най-добрите вкусови качества, а през периода на съхранението завяхват и са по-чувствителни към различни физиологични болести. Закъсняването с беритбата се отразява върху количеството на добива, голяма част от плодовете опадат преждевременно. Късно обраните плодове се съхраняват по-трудно.

Показателите, които се използват за определяне срока на беритбата, са различни и само комплексното им използване помага за по-точно определяне срока.

Един от тези показатели е свързан с изменение цвета на плодовата кожица и месото. При узряването хлорофилът се разпада, получава се и допълнително оцветяване, специфично за различните сортове. Зеленият цвят преминава в различни нюанси на жълтия и при някои сортове се появява и допълнително оцветяване. Трябва да се има предвид, че при някои крушови сортове, като Хардиева масловка, Боскова масловка и др. плодовете почти изцяло са покрити с допълнителна кафеникава коркова окраска и основният цвят почти не се вижда. Това доста затруднява оценката по промяната на окраската на плода.

Плътността на плодовото месо е другият показател за определяне времето на беритбата. В процеса на узряване протопектинът, който свързва клетките, се хидролизира и се получава разтворим пектин. В резултат на това плодовете омекват.

Лесното отделяне на плодната дръжка от клонката и потъмняването на семената са широко използвани показатели за определяне на беритбената зрелост. В повечето случаи узрелите плодове лесно се откъсват от клонките, но има случаи, когато плодовете се откъсват лесно и преди да са напълно узрели, а при някои и узрелите плодове не се отделят лесно от клонките. С узряването на плодовете семената от светли и светлокафяви придобиват тъмнокафяв до черен цвят.

Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове
49102
 

Последни материали
Виж
Приходите надхвърлят 100 милиона долара, количествата – 14 000 тона
Украйна вдигна над 2 пъти износа на масло през годината
Въпреки резкия ръст на доставките на соево и рапично масло от трети страни
ЕС сви вноса на растителни масла с 10 на сто от началото на сезона
Влезе ли в ритъм сърцето на Европейски съюз?
Седмицата: Протестът на 18 декември, който ще запомним!
Без контролна горска марка, позволително за сеч и превозен билет
Задържаха 4 каруци с незаконни дърва за огрев в землището на Угърчин
За осигуряване на родни продукти с доказан и чист произход за трапезата ни
Изложението за фермери и занаятчии в Ямбол този път ще е по Коледа
При 3319 проверки по законите за горите, лова и опазване на дивеча през ноември
Задържаха 3 каруци и незаконно добити дърва в централна северна България
Свързани материали
Виж
За стопаните на овощни дървета изпитанията не свършват!
Крушовият пъпкопробивач може неприятно да изненада стопаните!
Грижи през есента
Ефективни решения за подобряване на плододаването при крушите
Обявиха за защитени 30 вековни дървета в страната, сред тях и круша
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Правилни грижи – добра реколта от круши
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини