Начало » Новини » Интервю
23.07.2020 г.

Деница от Попово вече има сигурност, че техните малини са в супермаркети из цялата страна

Ефектът от помощта
Деница от Попово вече има сигурност, че техните малини са в супермаркети из цялата страна

Снимка: Семеен архив

За семейство Стоянови, чийто бизнес с малини, ягоди и боровинки се развива вече 17-та година край Попово, критичната 2020-а като че ли ще се окаже преломна, но в положителния смисъл на думата, защото за първи път прясната продукция от техните градини се продава свободно в почти всички търговски вериги – основно в София и други градове. „За нас това означава голяма сигурност, защото имаме пряк досег с вътрешния пазар, а това е резултат от инициативата на министерството на земеделието да свърже малките и средни фирми в сектора на плодовете и зеленчуците с големите търговски вериги”, посочи за „Синор.бг дъщерята Деница Иванова.

Още през април първата търговска верига от София се е свързала с производителите, а от 11 май те са изпратили и първата партида с ягоди. Два месеца по-късно компанията им „Ди бери груп” вече пласира продукцията си във всички вериги в столицата. Особена промяна в цената на предлаганите пресни плодове спрямо миналата година няма, но големият ефект е, че българската фирма най-после присъства във всички големи вериги, което скъсява и дистанцията им до потребителите. „До миналата година ние търсехме пазари в съседни държави, като изнасяхме дори за Румъния. Но, когато в условия на криза вътрешният изведнъж се отвори, за нас това беше огромна помощ”, коментира още младата производителка.

Заедно с родителите, с брат си и снаха си Деница е свързана активно с производството, още повече че следва и „Растителна защита” в Аграрния университет в Пловдив, което е гаранция за бъдещото развитие на семейната компания „Ди бери груп”. Защото от първите 30 декара с малини, с които родителите засаждат през 2003 година, се е минало през немалки изпитания, за да се стигне до днес, когато стопанисват 900 декара. А от тази година земеделците вече разполагат и с оранжерии, от които през април са пуснали първите ягоди за пазара.

Инвестицията в оранжериите беше доста голяма за възможностите ни, защото не разчитахме на евросредства, но очакваме до две години да изплатим вложените средства, защото ще предлагаме вкусни и пресни плодове извън сезона”, посочи още Деница.

Площта на оранжерията е 60 декара, като тази година са получили плод само от половината. Това отчасти ще компенсира и загубите, които семейството очаква от откритите площи, където заради орязването на земеделските производители от вода за напояване от язовир Ястребино това лято добивите от малини и ягоди ще спаднат почти наполовина, прогнозира младата производителка.

Проблемът с напояването обаче не отчайва стопаните, защото „земеделието винаги е зависело от климатичните промени”. Затова и семейството разчита на добрата реализация на реколтата, за което държавата успя да помогне. Първите малини от откритите площи са извадени на пазара в средата юни. Ако няма големи суши през юли и август, стопанството би могло да вади продукция до късна есен. „Рекорд през миналата година за нас беше, че обрахме последната малинова реколта в началото на декември”, коментира още Деница.

Опитът на стопанството от Попово може да се приложи и от други малки и средни фирми в страната. Но е важно да се знае, че самите те трябва да разполагат с хладилни камиони и бусове за превоз на плодовете и зеленчуците до складовете на веригите и да са проверили продукцията си в съответните лаборатории, независимо от анализите, които търговските вериги ще направят впоследствие. Само така държавната помощ през търговските вериги би стигнала до повече малки фермери, какъвто ефект се търсеше в условията на криза.

Екатерина Стоилова

Деница от Попово вече има сигурност, че техните малини са в супермаркети из цялата страна
28684
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини