Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.07.2020 г.

Кога и как да извадим чесъна и лука

Важно за градинаря
Кога и как да извадим чесъна и лука

sinor

При отглеждане на лук и чесън за глави е изключително важно те да се прибират навреме. Ако този процес закъснее или се ускори, тогава реколтата се съхранява лошо (главите загниват, изсъхват, покълват и губят вкусови  качества и търговски вид). Важно е да се вземат предвид и всички тънкости по подготовката и съхранението.

Трудно е да се отговори еднозначно кога трябва да се изваждат главите за зимно съхранение. Това зависи от сортовите особености, от региона, както от почвените и метеорологични условия. Затова се препоръчва да се използват външни характерни белези – пера, глави, люспи. При напълно узряване стъблата пожълтяват, а външните люспи, които защитават луковиците от болести започват да засъхват – колкото по-плътно покриват главата, толкова по-добре ще се съхрани.

Прибиране на чесъна

Чесънът може да се отглежда с предзимно или пролетно засаждане, а съответно и времето за прибиране е различно. Зимният чесън стрелкува и образува цветоноси (по върховете им се образуват въздушни луковички), които трябва да се премахват навременно, защото в противен случай реколтата ще бъде слаба. Отстранените части са годни за консумация. Желателно е да се оставят няколко цветоноса на лехата, защото те са най-точен индикатор за готовността на чесъна.

В началото стрелките са усукани, а по-късно се изправят. Когато въздушните луковички са напълно оформени и обвивката им се напука, тогава зимният чесън може да се извади.

Пролетният чесън обикновено се прибира 3-4 седмици по-късно от зимния. Оптималното време за прибиране се определя от следните критерии:

– листата в основата пожълтяват;

– стъблото и горните листа избледняват (стават сиво-зелени).

При дъждовно време луковиците узряват по-бавно, защото кореновата система се разраства, а надземната част остава зелена по-дълго. Това се отразява негативно на качеството и съхранението. В този случай се действа по следния начин:

– пръстта около стъблата се отстранява внимателно, откривайки горната част на луковиците;

– перата се завръзват на възел или се издърпват леко главите (корените престават да черпят вода), като това улеснява преминаването на хранителните вещества към луковиците.

Когато хранителните вещества преминат в главите, тогава листата пожълтяват.

Прибиране на лука

Тук ситуацията е подобна, но е много важно да не се пропусне времето на пълно узряване. Средната продължителност на вегетационния период на лука е минимум два месеца и половина. При по-ранно прибиране на реколтата добивите намаляват и качеството на съхранение се влошава. Ако пропуснем времето, тогава лукът започва да пуска вторични корени и растенията излизат от покой. Главите започват да губят част от хранителните вещества, съхранявани в тях, а това води до влошаване на вкусовите качества.

Подготовката на лука за изваждане:

– поливането се преустановява 2-3 седмици преди прибиране на реколтата;

– отстраняване на пръстта около стъблото и откриване на половината глава.

– леко издърпване на луковиците и накланяне на стъблото.

И нека обобщим:

1. Поливането се преустановява няколко седмици преди планираното време за изваждане на лука и чесъна.

2. Избира се сухо и топло време, а ако предстои преваляване луковиците се изваждат малко по-рано от планираното, като се поставят на лехите (лукът може да престои до 1 ден, а чесънът максимум 3 часа).

3. Отстраняването на стъблата се извършва тогава, когато са напълно изсъхнали.

4. При сухо време вегетацията се скъсява, а при влажно се удължава и е нужно да се предприемат адекватни мерки.

При спазване на тези правила можем да запазим реколтата от лук и чесън до пролетта.

Кога и как да извадим чесъна и лука
120852
 

Последни материали
Виж
След топла зима, измръзнала рапица, закъсняла пролет и градушка
Лошото време удари реколтата от пчелен мед в Ямболско и повишава цените
Корупция в земеделието: Гърция реформира системата за разпределение на европейските земеделски субсидии
ТОП-5 страни-вносители на украинска агропродукция през май 2025 г.
И при царевицата се очертава силна година благодарение на напояването
В Румъния очакват рекордна пшенична реколта между 14 и 15 милиона тона
Средният добив е едва 153 кг/дка
95 тона е цялата продукция от череши, прибрана до края на май
Пчеларските организации на среща в министерството
Ще се прави нова платформа ЕПОРД, от която пчеларите се информират за пръскания
Свързани материали
Виж
Млечна яхния от зелен лук
Полезни съвети
Трипс – големи проблеми от малък вредител
Прозводството на цветя в ЕС е бизнес за 98,9 млн. евро
Пълнен лук по добруджански
През седмицата зелето поскъпна на тържищата
Пълнен лук по добруджански
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини