Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.07.2020 г.

Кога и как да извадим чесъна и лука

Важно за градинаря
Кога и как да извадим чесъна и лука

sinor

При отглеждане на лук и чесън за глави е изключително важно те да се прибират навреме. Ако този процес закъснее или се ускори, тогава реколтата се съхранява лошо (главите загниват, изсъхват, покълват и губят вкусови  качества и търговски вид). Важно е да се вземат предвид и всички тънкости по подготовката и съхранението.

Трудно е да се отговори еднозначно кога трябва да се изваждат главите за зимно съхранение. Това зависи от сортовите особености, от региона, както от почвените и метеорологични условия. Затова се препоръчва да се използват външни характерни белези – пера, глави, люспи. При напълно узряване стъблата пожълтяват, а външните люспи, които защитават луковиците от болести започват да засъхват – колкото по-плътно покриват главата, толкова по-добре ще се съхрани.

Прибиране на чесъна

Чесънът може да се отглежда с предзимно или пролетно засаждане, а съответно и времето за прибиране е различно. Зимният чесън стрелкува и образува цветоноси (по върховете им се образуват въздушни луковички), които трябва да се премахват навременно, защото в противен случай реколтата ще бъде слаба. Отстранените части са годни за консумация. Желателно е да се оставят няколко цветоноса на лехата, защото те са най-точен индикатор за готовността на чесъна.

В началото стрелките са усукани, а по-късно се изправят. Когато въздушните луковички са напълно оформени и обвивката им се напука, тогава зимният чесън може да се извади.

Пролетният чесън обикновено се прибира 3-4 седмици по-късно от зимния. Оптималното време за прибиране се определя от следните критерии:

– листата в основата пожълтяват;

– стъблото и горните листа избледняват (стават сиво-зелени).

При дъждовно време луковиците узряват по-бавно, защото кореновата система се разраства, а надземната част остава зелена по-дълго. Това се отразява негативно на качеството и съхранението. В този случай се действа по следния начин:

– пръстта около стъблата се отстранява внимателно, откривайки горната част на луковиците;

– перата се завръзват на възел или се издърпват леко главите (корените престават да черпят вода), като това улеснява преминаването на хранителните вещества към луковиците.

Когато хранителните вещества преминат в главите, тогава листата пожълтяват.

Прибиране на лука

Тук ситуацията е подобна, но е много важно да не се пропусне времето на пълно узряване. Средната продължителност на вегетационния период на лука е минимум два месеца и половина. При по-ранно прибиране на реколтата добивите намаляват и качеството на съхранение се влошава. Ако пропуснем времето, тогава лукът започва да пуска вторични корени и растенията излизат от покой. Главите започват да губят част от хранителните вещества, съхранявани в тях, а това води до влошаване на вкусовите качества.

Подготовката на лука за изваждане:

– поливането се преустановява 2-3 седмици преди прибиране на реколтата;

– отстраняване на пръстта около стъблото и откриване на половината глава.

– леко издърпване на луковиците и накланяне на стъблото.

И нека обобщим:

1. Поливането се преустановява няколко седмици преди планираното време за изваждане на лука и чесъна.

2. Избира се сухо и топло време, а ако предстои преваляване луковиците се изваждат малко по-рано от планираното, като се поставят на лехите (лукът може да престои до 1 ден, а чесънът максимум 3 часа).

3. Отстраняването на стъблата се извършва тогава, когато са напълно изсъхнали.

4. При сухо време вегетацията се скъсява, а при влажно се удължава и е нужно да се предприемат адекватни мерки.

При спазване на тези правила можем да запазим реколтата от лук и чесън до пролетта.

Кога и как да извадим чесъна и лука
8419

Последни материали
Виж
Приет от Урсула фон дер Лайен
Португалия първа представи плана си за възстановяване пред Европейската комисия
Неформално заседание
Ходът на преговорите по ОСП е тема на срещата на министрите на 26 април
Благодарение на отскоро отворения пазар на Саудитска Арабия
Испания е изнесла до 40 на сто повече агнета за мюсюлмански страни преди Рамазана
Явно заради напрежение в снабдяването на вътрешния пазар на достъпни цени
Франция внася 45 000 тона румънска пшеница
Напоителни системи
Кои детски рисунки бяха отличени в конкурса за водата
Повишат се цените на разфасовките
Поскъпването на агнетата спря
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
Правилно ли е да откъсваме от зелените листа на лука, засаден за глави
Не слагайте азот на кромида за зелено
Тънкости при наторяването на лука
Предварително
Подхранете доматения разсад с лучени люспи
Добрите практики
Важни правила за предзимен посев на зеленчуци
Лукът и чесъна в мазето също боледуват
Със 137 000 тона от млечните ферми на 8 компании от неговия холдинг
Лукашенко влезе в тройката на млекопроизводителите в Русия и Беларус
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам