Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.07.2020 г.

Кога и как да извадим чесъна и лука

Важно за градинаря
Кога и как да извадим чесъна и лука

sinor

При отглеждане на лук и чесън за глави е изключително важно те да се прибират навреме. Ако този процес закъснее или се ускори, тогава реколтата се съхранява лошо (главите загниват, изсъхват, покълват и губят вкусови  качества и търговски вид). Важно е да се вземат предвид и всички тънкости по подготовката и съхранението.

Трудно е да се отговори еднозначно кога трябва да се изваждат главите за зимно съхранение. Това зависи от сортовите особености, от региона, както от почвените и метеорологични условия. Затова се препоръчва да се използват външни характерни белези – пера, глави, люспи. При напълно узряване стъблата пожълтяват, а външните люспи, които защитават луковиците от болести започват да засъхват – колкото по-плътно покриват главата, толкова по-добре ще се съхрани.

Прибиране на чесъна

Чесънът може да се отглежда с предзимно или пролетно засаждане, а съответно и времето за прибиране е различно. Зимният чесън стрелкува и образува цветоноси (по върховете им се образуват въздушни луковички), които трябва да се премахват навременно, защото в противен случай реколтата ще бъде слаба. Отстранените части са годни за консумация. Желателно е да се оставят няколко цветоноса на лехата, защото те са най-точен индикатор за готовността на чесъна.

В началото стрелките са усукани, а по-късно се изправят. Когато въздушните луковички са напълно оформени и обвивката им се напука, тогава зимният чесън може да се извади.

Пролетният чесън обикновено се прибира 3-4 седмици по-късно от зимния. Оптималното време за прибиране се определя от следните критерии:

– листата в основата пожълтяват;

– стъблото и горните листа избледняват (стават сиво-зелени).

При дъждовно време луковиците узряват по-бавно, защото кореновата система се разраства, а надземната част остава зелена по-дълго. Това се отразява негативно на качеството и съхранението. В този случай се действа по следния начин:

– пръстта около стъблата се отстранява внимателно, откривайки горната част на луковиците;

– перата се завръзват на възел или се издърпват леко главите (корените престават да черпят вода), като това улеснява преминаването на хранителните вещества към луковиците.

Когато хранителните вещества преминат в главите, тогава листата пожълтяват.

Прибиране на лука

Тук ситуацията е подобна, но е много важно да не се пропусне времето на пълно узряване. Средната продължителност на вегетационния период на лука е минимум два месеца и половина. При по-ранно прибиране на реколтата добивите намаляват и качеството на съхранение се влошава. Ако пропуснем времето, тогава лукът започва да пуска вторични корени и растенията излизат от покой. Главите започват да губят част от хранителните вещества, съхранявани в тях, а това води до влошаване на вкусовите качества.

Подготовката на лука за изваждане:

– поливането се преустановява 2-3 седмици преди прибиране на реколтата;

– отстраняване на пръстта около стъблото и откриване на половината глава.

– леко издърпване на луковиците и накланяне на стъблото.

И нека обобщим:

1. Поливането се преустановява няколко седмици преди планираното време за изваждане на лука и чесъна.

2. Избира се сухо и топло време, а ако предстои преваляване луковиците се изваждат малко по-рано от планираното, като се поставят на лехите (лукът може да престои до 1 ден, а чесънът максимум 3 часа).

3. Отстраняването на стъблата се извършва тогава, когато са напълно изсъхнали.

4. При сухо време вегетацията се скъсява, а при влажно се удължава и е нужно да се предприемат адекватни мерки.

При спазване на тези правила можем да запазим реколтата от лук и чесън до пролетта.

Кога и как да извадим чесъна и лука
6164

Последни материали
Виж
Масово се залавят бракониери с лодки
Общо 750 метра мрежи са извадени от водоеми във Варненско само за 5 дни
За увеличаване на акваторията на Измитския залив са заделени милион и половина долара
Турски производител на торове готви мащабна инвестиция в разширяване на пристанище
Световният пазар през тази година се оценява на над 18 милиарда долара
Производството на свежи ягоди е нараснало с близо 40 на сто за 10 години
През летния сезон обаче не се стигна до инциденти при консумация на храни
БАБХ санкционира 18 заведения и търговски обекти по Черноморието
До 2030 година
ЕС цели да възстанови плодородието на 75 на сто от селскостопанските земи
Продуктите поевтиняха след достигането на няколкогодишни максимуми
Ценовата тенденция на световния пазар на растителни масла обърна рязко посоката
Свързани материали
Виж
Лукът и чесъна в мазето също боледуват
Със 137 000 тона от млечните ферми на 8 компании от неговия холдинг
Лукашенко влезе в тройката на млекопроизводителите в Русия и Беларус
Да си отгледаме воден лук за семе
Произведете си лучени семена
Пържени пиперки с лук
Домашни лучени кръгчета
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам