Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.07.2020 г.

Подхранване на тиквичките по време на цъфтеж и плододаване

Полезни съвети
Подхранване на тиквичките по време на цъфтеж и плододаване

Тиквичките са считани за една от най-непретенциозните култури, която се нуждае само от поливане. Осигуряването на подходящи условия и правилно подхранване, особено в период на цъфтеж и полододаване, ще увеличи значително реколтата. Засаждането им на слънчеви и защитени от северни ветрове участъци ускорява появата на първите зеленчуци.

Голям плюс при отглеждането на тиквички е изобилието и разнообразието на торове, които могат да се използват. Разбира се, те трябва да бъдат съобразени с почвения състав на участъка, но непретенциозността на културата играе значителна роля. Отлична реколта се получава при отглеждане след лук, чесън, ранно и цветно зеле, а твърде незадоволителна след домати и моркови.

За ежеседмично подхранване може да се използват различни торове и комбинации. Такъв е минерален коктейл, състоящ се от: 30 г суперфосфат и 1 г борна киселина, разтворени в 10 л вода. С тази торна смес може да се полива почвата около растенията, както и да се пръскат листата, което укрепва имунитета на тиквената култура срещу болести и вредители.

Колкото по-силни са растенията, толкова повече зеленчуци и с по-добро качество можгат да отгледат. Факт е, че увеличаването на зелената маса е ефективно само до определен момент. От началото на цъфтежа усилията трябва се насочат към формирането на цветове и завръзи и тогава не е необходимо да се стимулира буйното развитие на стъблената и листна маса.

По време на цветообразуването фосфорът, калият и магнезият са най-необходими за тиквичките, за да компенсират консумацията на жизненоважни сокове. Могат да се използват и органични торове – настойка от оборски или птичи тор, както и зелен тор. Наблюдава се увеличаване на съцветията и завръзите при използването на дрожди или хлебна закваска. За по-добро и ефективно опрашване се използва смес от захар и суха мая за привличане на опрашители.

По време на формиране на плодовете е много важно да не се допуска растенията на тиквичките да завяхват, а затова трябва да се използва двоен суперфосфат, карбамид и калий. Те могат да се внасят в качеството им на течен тор – разтворени във вода, а също да се смесват с почвата по време на разрохкване и последващо поливане. Към 10 л вода се добавят по 1 супена лъжица суперфосфат, карбамид и калиев сулфат, а поливането се осъществява в количества 3 л на 1 кв. м площ.

Важно е да се отчита факта, че течните торове, както и листното подхранване, имат по-бързо действие.

Смесите могат да се приготвят самостоятелно, а също и да се използват готови. Предлагат се много течни торове за листно приложение. Използването на листни торове може да се прави през 10-15 дни или по предписание, указано на опаковката.

По време на цъфтеж за подхранване може да се използва и дървесна пепел – обем от 300 мл пепел се залива с 1 л топла вода и се остава да изстине. Разрежда се до 10 л и се използват по 5 литра за квадратен метър.

Всички култури от това семейство са подложени на различни гъбични заболявания и по тази причина се нуждаят от подхранване, но трябва да се отчита фактът, че пренаторяването на растенията ги остава също в зоната на риска.

Подхранване на тиквичките по време на цъфтеж и плододаване
28021
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
Тиквички плакия
Причини за гниене на тиквичките
Защо горчат тиквичките?
Супа от зрял фасул с тиквички
Подхранване на тиквите, тиквичките и патисоните
Мусака с тиквички
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини