Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.07.2020 г.

Подхранване на тиквичките по време на цъфтеж и плододаване

Полезни съвети
Подхранване на тиквичките по време на цъфтеж и плододаване

Тиквичките са считани за една от най-непретенциозните култури, която се нуждае само от поливане. Осигуряването на подходящи условия и правилно подхранване, особено в период на цъфтеж и полододаване, ще увеличи значително реколтата. Засаждането им на слънчеви и защитени от северни ветрове участъци ускорява появата на първите зеленчуци.

Голям плюс при отглеждането на тиквички е изобилието и разнообразието на торове, които могат да се използват. Разбира се, те трябва да бъдат съобразени с почвения състав на участъка, но непретенциозността на културата играе значителна роля. Отлична реколта се получава при отглеждане след лук, чесън, ранно и цветно зеле, а твърде незадоволителна след домати и моркови.

За ежеседмично подхранване може да се използват различни торове и комбинации. Такъв е минерален коктейл, състоящ се от: 30 г суперфосфат и 1 г борна киселина, разтворени в 10 л вода. С тази торна смес може да се полива почвата около растенията, както и да се пръскат листата, което укрепва имунитета на тиквената култура срещу болести и вредители.

Колкото по-силни са растенията, толкова повече зеленчуци и с по-добро качество можгат да отгледат. Факт е, че увеличаването на зелената маса е ефективно само до определен момент. От началото на цъфтежа усилията трябва се насочат към формирането на цветове и завръзи и тогава не е необходимо да се стимулира буйното развитие на стъблената и листна маса.

По време на цветообразуването фосфорът, калият и магнезият са най-необходими за тиквичките, за да компенсират консумацията на жизненоважни сокове. Могат да се използват и органични торове – настойка от оборски или птичи тор, както и зелен тор. Наблюдава се увеличаване на съцветията и завръзите при използването на дрожди или хлебна закваска. За по-добро и ефективно опрашване се използва смес от захар и суха мая за привличане на опрашители.

По време на формиране на плодовете е много важно да не се допуска растенията на тиквичките да завяхват, а затова трябва да се използва двоен суперфосфат, карбамид и калий. Те могат да се внасят в качеството им на течен тор – разтворени във вода, а също да се смесват с почвата по време на разрохкване и последващо поливане. Към 10 л вода се добавят по 1 супена лъжица суперфосфат, карбамид и калиев сулфат, а поливането се осъществява в количества 3 л на 1 кв. м площ.

Важно е да се отчита факта, че течните торове, както и листното подхранване, имат по-бързо действие.

Смесите могат да се приготвят самостоятелно, а също и да се използват готови. Предлагат се много течни торове за листно приложение. Използването на листни торове може да се прави през 10-15 дни или по предписание, указано на опаковката.

По време на цъфтеж за подхранване може да се използва и дървесна пепел – обем от 300 мл пепел се залива с 1 л топла вода и се остава да изстине. Разрежда се до 10 л и се използват по 5 литра за квадратен метър.

Всички култури от това семейство са подложени на различни гъбични заболявания и по тази причина се нуждаят от подхранване, но трябва да се отчита фактът, че пренаторяването на растенията ги остава също в зоната на риска.

Подхранване на тиквичките по време на цъфтеж и плододаване
19522
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини