Начало » Новини » Страната
30.06.2020 г.

Дини без семки хит сред потребителите

Вече са предлагат от родни фермери и набират все по-голяма популярност
Дини без семки хит сред потребителите

Вече официално лятото е тук, а това е сезонът с най-активна консумация на един от традиционните и търсени плодове от българите – динята. На пазара вече набират популярност безсеменните дини, тъй като носят редица предимства, както за производителите, така и за крайния потребител.

Безсеменните дини отскоро се отглеждат и в България. Един от новаторите в производството им е земеделецът Пламен Янчев от Долни Дъбник. Неговото стопанство в Северна България е специализирано в отглеждането на дини и пъпеши от 2012 г., а в последните три години прави успешни експерименти с безсеменни дини. Производителят споделя, че иновациите са ключов фактор за присъствие на пазарите в големите градове, където се предлага разнообразна вносна продукция, с която трябва успешно да се конкурира. Затова и безсеменните дини постепенно се превръщат във важна и основна част от сезонното му производство.

Повишаващото се търсене на този вид дини се дължи на по-добрите вкусови качества и най-вече удобството на консумация (включително в ресторанти, при хранене на малки деца и т.н.), което е основната разлика с по-добре познатите сортове. Консумацията на дини се повишава и заради нарастващия стремеж към здравословен начин на живот в развитите държави, а дините са неразделна част от балансирания хранителен режим през лятото, тъй като съдържат голямо количество витамини, антиоксиданти и други полезни вещества. Безсеменните дини са по-предпочитани включително и от родителите, които нямат притеснение да ги дават на малки деца. А децата ги харесват освен заради това, че са по-сладки от традиционните сортове и заради свободата да ги консумират без нужда от помощ.

Има държави, в които различните разновидности безсеменни дини имат дял до 80% от общите продажби на дини – например в САЩ и Испания, където са много предпочитани. В Испания например безсеменните разновидности съществено са задминали по консумация традиционните сортове. За сравнение, през 2018 г. на пазара там са продадени общо 27 хил. тона безсеменни дини или с три пъти повече от продажбите на дини със семки.

Цената на безсеменните дини за крайния потребител е с около 30 до 50% по-висока според сезона, но това се дължи на по-скъпото им отглеждане и подобрените вкусови качества, както и на голямото им предимство – удобството при консумация. Те са особено подходящи за сервиране в заведения за хранене, а също и за приготвяне на здравословни рецепти, включително плодови салати, смутита и шейкове.

Безсеменните дини се появяват за първи път в Япония през 1939 г. Те са хибридни растения, които се получават чрез контролираното опрашване на специфични мъжки и женски цветове, за да се получи растение с желани характеристики, или иначе казано диня без семки. Безсеменните се получават от кръстосването на мъжки динен цвят с 22 хромозома в клетка с женски динен цвят с 44 хромозома в клетка. Когато плодът узрее, малките бели семенни обвивки съдържат 33 хромозома. Затова безсеменните дини са познати още и като триполоидни дини. Тези растения са стерилни и неспособни да произведат семена. Процесът е подобен и при мулетата, които се получават по естествен път в природата при кръстосването на магаре и кон, но мулетата са стерилни и не могат да се размножават помежду си.

В България можете да намерите следните хибриди безсеменни дини предлагани от Syngenta:

РЕД ДЖАСПЪР - Безсеменна диня за ранно производство, с красива тигрова окраска, комбинация от ярко зелен цвят на ивиците и атрактивен светло зелен цвят на кората, която е лесно разпознаваема от потребителите

МОРЕНА - „Sugar Baby“ тип безсменна диня, с изключително атрактивен тъмно зелен цвят на кората и идеална овална форма

ПРЕСТИЖ - Безсменна диня за ранно производство, с висок добивен потенциал и добро съотношение между цена, качество и количество

За Syngenta в България:

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

От 1 януари 2014г. Синджента България ЕООД e част от новосъздадената търговска единица – Синджента Балкани, състояща се от България, Сърбия, Македония и Черна гора, с ръководител Детелин Куцаров. Тази структурна промяна е отговор на необходимостта от повече фокус върху бързо растящите пазари в България и Сърбия. 

Дини без семки хит сред потребителите
3048

Последни материали
Виж
Всички зърнени култури вече се внасят безмитно в общността
ЕК отмени митото върху вноса на царевицата и соргото в ЕС
Грижи за костилковите овошни видове през юли
Образувани са досъдебни производства
Зачестяват случаите на незаконна сеч в частни имоти
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 30 юни – 3 юли 2020 година
Само купувачите на царевица на борсата коригираха офертите си
Според последната прогноза на Организацията за земеделие и прехрана
Рекордна реколта и световни наличности от зърно през 2020/21 г.
Документите се подават по електронен път до 30 септември
Започна приемът по подмярката за инвестиции в животновъдните стопанства
Свързани материали
Виж
Насоки за преговори
Европейската комисия с нови условия за прием на нови членове на ЕС
Предстоящо
Необичайно кулинарно шоу се организира на Фермерския фестивал на 25 септември
Личен опит на Краси Въчев от Плевен
Практика за отглеждане на дини без напояване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам