Начало » Новини » Страната
22.06.2020 г.

По програма „Околна среда” се изпълняват 222 договора за над 3,7 млрд. лв.

Какво се случва с пречиствателните станции
По програма „Околна среда” се изпълняват 222 договора за над 3,7 млрд. лв.

sinor

Към края на юни 2020 г. по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) са обявени 56 процедури на обща стойност 4,3 млрд. лв., съставляващи 124% от ресурса на програмата, съобщиха от програмата. За да се постигне по-голямо усвояване, с решение от 13 март 2020 г. Министерският съвет разреши на екоминистерството да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 20 на сто над бюджета на програмата.

От началото на програмния период по ОПОС са сключени 222 договора със стойност на субсидията над 3,7 млрд. лв. До този момент над 1 млрд. лв. са изплатени на бенефициентите на програмата.

В сектор „Води“ са сключени общо 41 договора за над 2,23 млрд. лв. безвъзмездна помощ. Очаква се с тях да се построят и реконструират 28 пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ). Вече са въведени в експлоатация пет станции в общините Банско, Враца, Раднево, Тервел и Шумен. На 16 юни беше подписан най-мащабният договор за интегрирания воден проект за област Бургас, като общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лв. от които ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ от 323,7 млн. лв.

Той предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура, и изграждане на нови системи и съоръжения в 13 агломерации – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец. Към момента по ОПОС се изпълняват 14 проекта с бенефициенти ВиК оператори на стойност над 1,22 млрд. лв.

По приоритетна ос „Отпадъци“ вече сключените договори са 79 с размер на безвъзмездната помощ 607 млн. лв. С тези средства се изграждат 63 инсталации за преработка на отпадъци. С изпълнение на тези проекти ще се осигури допълнителен капацитет за рециклиране и повторна употреба на 230 700 тона/годишно. Интензивно се сключват договори за рекултивация на депа, които са закрити във връзка с процедура по нарушение на правото на ЕС.

Управляващият орган на ОПОС подпомага политиката по опазване на биологичното разнообразие с обявените процедури за изпълнение на консервационни дейности за подобряване природозащитното състояние на птици, видове и природни местообитания. По ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ са обявени 18 процедури за 137 млн. лв. и са сключени 26 договора с размер на безвъзмездната помощ 91,5 млн. лв.

За опазване чистотата на атмосферния въздух са сключени 41 договора, за които ОПОС осигурява безвъзмездно 615 млн. лв.  С одобреното през юни от ЕК изменение на ОП „Околна среда“ и с цел пълно и ефективно усвояване на средствата по програмата, са прехвърлени спестени финансови средства от приоритетна ос „Води“ към  приоритетна ос  „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. Прехвърлянето на средства не оказва влияние върху поетите от ОПОС ангажименти за финансиране изграждането на ВиК инфраструктура и върху изпълнението на сключените договори с ВиК оператори и общини в сектор „Води“.

Програма „Околна среда“ инвестира в директни мерки за защита на населението от наводнения и свлачища. Към момента по тази ос са сключени общо 16 договора на стойност 114,4 млн. лв. Най-мащабен е проектът за изграждане на Национална система за управление на водите в реално време на стойност 39 млн. лв. Мерките за защита при аварийни ситуации ще обхванат 1 300 000 жители от 8 общини по поречието на река Искър – Столична община, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. За укрепване на свлачища и превантивна дейност се изпълняват 9 проекта на стойност 33 млн. лв. С успешното им изпълнение ще се опазят живота и здравето на 26 300 жители в свлачищни райони.

По програма „Околна среда” се изпълняват 222 договора за над 3,7 млрд. лв.
7197
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Предложение на бранша
Ако биоутайките се приемат като почвен подобрител, фермерите могат да бъдат субсидирани
Браншът е обезсърчен да кандидатства за еврофинансиране
Николай Георгиев: Без защита от нелоялната конкуренция миденият бизнес е изправен пред фалити!
Институт по аграрна икономика
Учени ще изследват ползите от торене с утайките от пречиствателните станции
Селскостопанска академия
Учени от „Пушкаров“ споделят опит с еколози от ОАЕ
Нормативни промени
Еврокомисията предлага регламент за напояване в земеделието с вода от пречиствателните станции
Голяма част от морските курорти вече са с пречиствателни станции
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини