Начало » Новини » Света
04.06.2018 г.

Еврокомисията предлага регламент за напояване в земеделието с вода от пречиствателните станции

Нормативни промени
Еврокомисията предлага регламент за напояване в земеделието с вода от пречиствателните станции

sinor

Днес Европейската комисия предложи проекторегламент за стимулиране и улесняване на повторното използване на водата от пречиствателните станции за напояване в селското стопанство. Новите правила ще помогнат на земеделските стопани да използват по най-добрия начин недървесни отпадъчни води, облекчавайки недостига на вода, като същевременно защитават околната среда и потребителите, съобщиха от европейския пресцентър на Главна дирекция „Агри“.

Какво предлага Комисията?

Ще бъдат поставени минимални изисквания за повторна употреба на отпадните води от пречиствателните станции за градски отпадъчни води, обхващащи микробиологични елементи (например нивата на бактериите от ешерихия коли, E. coli), като ще има и изисквания за мониторинг за рутинен и валидиращ мониторинг.

Определянето на минимални изисквания ще гарантира, че регенерираната вода, произведена в съответствие с новите правила, ще бъде безопасна за напояване.

Ще се обърне особено внимание върху управлението на риска, за да не се допуснат допълнителни опасности при повторното използване на водата. Целта е тя да бъде напълно безопасна.

Повишена прозрачност. Обществеността ще има достъп до информация онлайн за допустимите практики, които държавите членки на ЕС ще въведат при повторната употреба на водата.

Повторното използване на водата в ЕС днес е далеч под потенциала му, въпреки факта, че въздействието върху околната среда и необходимата енергия за извличане и транспортиране на сладководни води са много по-високи. Освен това една трета от земята на ЕС страда от воден стрес през цялата година и недостигът на вода остава важен проблем за много държави-членки на ЕС.

Все по-непредсказуеми климатични модели, включително тежки суши, също могат да имат отрицателни последици както за количеството, така и за качеството на сладководните ресурси. Новите правила имат за цел да осигурят най-доброто използване на пречистената вода от пречиствателните станции за градски отпадъчни води, осигурявайки надеждно алтернативно водоснабдяване. Чрез ненужните отпадъчни води, новите правила ще допринесат и за спестяване на икономическите и екологичните разходи, свързани с установяването на нови водоизточници.

Регламентът, предложен от Комисията, има за цел да облекчи недостига на вода в целия ЕС, в контекста на адаптирането към изменението на климата. Тя ще гарантира, че пречистените отпадъчни води, предназначени за селскостопанско напояване, ще бъдат безопасни, ще защитят гражданите и околната среда.

Предложението е част от работната програма на Комисията за 2018 г. вследствие на Плана за действие за циркулярната икономика и допълва съществуващата правна рамка на ЕС за водите и храните.

Той допълва текущата модернизация на европейската икономика, Общата селскостопанска политика и амбициите за промяна на климата и допринася за постигането на целите на ООН за устойчиво развитие в ЕС (по-специално цел 6 за водата и хигиената), както и за прехода към циркулярна икономика, която е важна цел на Комисията

Комисарят за околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела определи това предложение като предимство, което „ще създаде само победители - нашите земеделци, които ще имат достъп до устойчиво снабдяване с вода за напояване. Нашите потребители ще знаят, че продуктите, които ядат, са безопасни, ще видим нови възможности, като най-големият победител ще бъде нашата околна среда, тъй като предложението допринася за по-доброто управление на най-ценния ни ресурс - водата", заключи еврокомисарят.

Еврокомисията предлага регламент за напояване в земеделието с вода от пречиствателните станции
29691
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
На 22 март отбелязваме Световния ден на водата
МЗХ и МОСВ
Конференция за възстановяване на поливната инфраструктура
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Цени на поливната вода за 2024 година по райони
Важно за бутилиращите компании!
Еврокомисията прие нови стандарти за опаковките на питейна вода
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини