Начало » Новини » Страната
06.03.2020 г.

Институтът за иновации официално действа като хъб по храните за България

Насочен към студенти и учени
Институтът за иновации официално действа като хъб по храните за България

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) е възложил на Института за агростратегии и иновации (ИАИ) да функционира като ЕIT Food Хъб за България през 2020 г. Това е съобщила председателят на управителния съвет на българския институт Светлана Боянова по време на форум „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“, проведен днес в Икономическия университет във Варна.

Във форума участваха еврокомисарят Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, евродепутатът Емил Радев, представители на централната и местната власт, бизнеса, академичната общност, неправителствени организации, студенти. Участниците във форума поставиха акцент върху новостите в програмата „Хоризонт Европа“ и напредъка в програмирането за периода 2021-2027 г. Събитието е част от календара на „Икономически университет - Варна“ по повод 100-годишния му юбилей.

„Вече отворихме за кандидатстване четиир програми на EIT Food, от които могат да се възползват българските студенти и докторанти, научни работници, държавна администрация предприемачи, стартъпи и всички заинтересовани и работещи в агро-хранителната индустрия“, допълни Светлана Боянова и представи накратко информация за отворените приеми.

EIT Food Jumpstarter е образователна пре-акселераторска програма за обучение, чрез която най-добрите бизнес идеи могат да спечелят награди до 10 000 евро, а срокът за кандидатстване е 15 март 2020 г.

EIT Food Академия „Government Executive“ е програма за двудневно практическо обучение за служители в държавната администрация, по която има възможност да се покрият разходите за пътни и нощувки до 1000 евро и е отворена за прием на заявления до 20 март 2020 г.

EIT Food RIS Fellowship е една уникална възможност за студенти и докторанти да спечелят от 3 до 6 месечни платени стажове в едни от най-големите агро-хранителни компании в Европа. Заплащането е в размер на 1350 евро на месец по програмата, насочена към студенти и 2000 евро на месец за докторанти.  Те могат за подадат своите кандидатури до 31 март 2020 г.

EIT Food Legal and Accounting Support предлага правна и счетоводна подкрепа за стартиращи предприятия в ранен етап, в размер на до 2500 евро и има график за кандидатстване до 30 септември 2020 г.

Светлана Боянова информира в аванс участниците във форума за още една програма, която ще бъде отворена за кандидатстване до 19 април 2020 г. EIT Food RIS Innovation Prizes е едно от най-големите състезания за стартъпи в агро-хранителната сфера в Южна и Източна Европа. Състезанието е в два кръга, като наградите за първи кръг са съответно 1000 / 3000 / 5000 евро, а за втори кръг са 10 000 /15 000 / 25 000 евро.

Кандидатстването по всички програми става през апликационни форми на Портала на EIT Food - www.eitfood.eu. Информация за програмите и условия за допустимост на кандидатите са налични на интернет страницата на Институт за агростратегии и иновации – www.agroinnovations.bg, както и през всички комуникационни канали за връзка с екипа на ИАИ.

„Призовавам всички заинтересовани страни от агро-хранителния сектор и стартъп общността да се възползват от предоставените за първи път възможности на EIT Food за България“, каза в заключение Светлана Боянова.

Накратко за EIT FOOD

EIT Food е паневропейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб, да ускорят развитието и внедряването на иновациите, да създават работни места и кариери и в крайна сметка да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-мащабните световни инициативи, свързани с храните, EIT Food иска Европа да поведе една глобална революция в производството и иновациите при храните. Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира и да създаде стабилен във времето и ефективен хранителен сектор, подкрепящ една устойчива и кръгова био-икономика.

EIT Food е част от Европейския Институт за Иновации и Технологии EIT и в своите действия прилага Регионалната Иновационна Схема (RIS) на EIT. RIS е обединяващата схема на EIT общността, която има за цел да допринесе за подсилването на иновациите в европейските държави и региони, които принадлежат на групата на "скромните и умерени" иноватори, според разпределението, посочено в European Innovation Scoreboar.

Институтът за иновации официално действа като хъб по храните за България
12023
 

Последни материали
Виж
БАПОП избра ново ръководство
Марин Генуров ще води от днес Асоциацията на оранжерийните производители
Паднали рога от благороден елен показаха държавни ловни стопанства от цялата страна
Инж. Георги Георгиев е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър
ДФЗ
От 7 май се отваря втори прием за пчеларите
Общо събрание
Млади кадри влизат в управлението на АЗПБ
Агрометеорологична прогноза за периода 25 април – 1 май 2025 година
Понижение на температурите ще създаде условия за падане на слани
Свързани материали
Виж
Програма Agri Digi Transform
До 20 декември малки стопанства и фирми ще кандидатстват за дигитални услуги
Предстоящо
Безплатни онлайн обучения за фермери до края на годината
Турция се превръща в глобален хъб на селскостопански стоки
Проекти на местни инициативни групи
Фестивал за цифровизацията в 8 общини се проведе от 26 до 28 юли в Априлци
Предстоящо
Първото издание на Деня на полето за 2024 г. се провежда в Бургаско
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини