Начало » Новини » Страната
06.03.2020 г.

Институтът за иновации официално действа като хъб по храните за България

Насочен към студенти и учени
Институтът за иновации официално действа като хъб по храните за България

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) е възложил на Института за агростратегии и иновации (ИАИ) да функционира като ЕIT Food Хъб за България през 2020 г. Това е съобщила председателят на управителния съвет на българския институт Светлана Боянова по време на форум „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“, проведен днес в Икономическия университет във Варна.

Във форума участваха еврокомисарят Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, евродепутатът Емил Радев, представители на централната и местната власт, бизнеса, академичната общност, неправителствени организации, студенти. Участниците във форума поставиха акцент върху новостите в програмата „Хоризонт Европа“ и напредъка в програмирането за периода 2021-2027 г. Събитието е част от календара на „Икономически университет - Варна“ по повод 100-годишния му юбилей.

„Вече отворихме за кандидатстване четиир програми на EIT Food, от които могат да се възползват българските студенти и докторанти, научни работници, държавна администрация предприемачи, стартъпи и всички заинтересовани и работещи в агро-хранителната индустрия“, допълни Светлана Боянова и представи накратко информация за отворените приеми.

EIT Food Jumpstarter е образователна пре-акселераторска програма за обучение, чрез която най-добрите бизнес идеи могат да спечелят награди до 10 000 евро, а срокът за кандидатстване е 15 март 2020 г.

EIT Food Академия „Government Executive“ е програма за двудневно практическо обучение за служители в държавната администрация, по която има възможност да се покрият разходите за пътни и нощувки до 1000 евро и е отворена за прием на заявления до 20 март 2020 г.

EIT Food RIS Fellowship е една уникална възможност за студенти и докторанти да спечелят от 3 до 6 месечни платени стажове в едни от най-големите агро-хранителни компании в Европа. Заплащането е в размер на 1350 евро на месец по програмата, насочена към студенти и 2000 евро на месец за докторанти.  Те могат за подадат своите кандидатури до 31 март 2020 г.

EIT Food Legal and Accounting Support предлага правна и счетоводна подкрепа за стартиращи предприятия в ранен етап, в размер на до 2500 евро и има график за кандидатстване до 30 септември 2020 г.

Светлана Боянова информира в аванс участниците във форума за още една програма, която ще бъде отворена за кандидатстване до 19 април 2020 г. EIT Food RIS Innovation Prizes е едно от най-големите състезания за стартъпи в агро-хранителната сфера в Южна и Източна Европа. Състезанието е в два кръга, като наградите за първи кръг са съответно 1000 / 3000 / 5000 евро, а за втори кръг са 10 000 /15 000 / 25 000 евро.

Кандидатстването по всички програми става през апликационни форми на Портала на EIT Food - www.eitfood.eu. Информация за програмите и условия за допустимост на кандидатите са налични на интернет страницата на Институт за агростратегии и иновации – www.agroinnovations.bg, както и през всички комуникационни канали за връзка с екипа на ИАИ.

„Призовавам всички заинтересовани страни от агро-хранителния сектор и стартъп общността да се възползват от предоставените за първи път възможности на EIT Food за България“, каза в заключение Светлана Боянова.

Накратко за EIT FOOD

EIT Food е паневропейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб, да ускорят развитието и внедряването на иновациите, да създават работни места и кариери и в крайна сметка да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-мащабните световни инициативи, свързани с храните, EIT Food иска Европа да поведе една глобална революция в производството и иновациите при храните. Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира и да създаде стабилен във времето и ефективен хранителен сектор, подкрепящ една устойчива и кръгова био-икономика.

EIT Food е част от Европейския Институт за Иновации и Технологии EIT и в своите действия прилага Регионалната Иновационна Схема (RIS) на EIT. RIS е обединяващата схема на EIT общността, която има за цел да допринесе за подсилването на иновациите в европейските държави и региони, които принадлежат на групата на "скромните и умерени" иноватори, според разпределението, посочено в European Innovation Scoreboar.

Институтът за иновации официално действа като хъб по храните за България
9899
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
Лукресия Вани, председател на Аржентинско-българската търговска камара
Аржентина избира България за агробизнеса си в Европа
Безплатни услуги за фермеите
Демонстрационният център на АгроХъб.БГ ще образова фермерите в цифровизацията
Предстоящо
Покана към фермерите за участие в демонстрации на 25 април край Пловдив
Представяне на АГРА 2023
AgroHub.BG залага на младите фермери
Изложението продължава до 25 февруари
Европейски и български хъб ще бъде представен на АГРА 2023
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини