Начало » Новини » Коментари
10.06.2020 г.

Още 4 млн. лв. се дават на супермаркети, изкупили български череши и домати до 31 юли

Управителен съвет на фонд Земеделие
Още 4 млн. лв. се дават на супермаркети, изкупили български череши и домати до 31 юли

sinor

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” ще разпредели още 4 млн. лв. за 2020 г. по схемата de minimis в помощ на българските производители при реализацията на произведените от тях пресни плодове и зеленчуци. Средствата отново се отпускат за търговските вериги, чиито разходи за транспорт, логистика и складиране биват поемани от държавата. Помощта е част от мерките, за справяне с последствията от извънредното положение, заради пандемията от коронавирус (COVID-19), съобщиха от фонда.

Средствата са остатък от утвърдения от УС на ДФЗ на 7 април 2020 г. финансов ресурс от 5 млн. лв. в подкрепа на оранжерийните производители. Поради ограничените площи, засадени с оранжерийни култури в срока за прием на заявления от 15 април до 31 май 2020 г., реално градинарите са заявили малко под 1 млн. лв.

Обхватът на подкрепата се разширява по искане на браншовите организации и на производителите на плодове и зеленчуци, които изпитаха затруднения при продажбата на своята продукция заради наложените ограничителни мерки във връзка с COVID-19, съобщиха от фонда. Помощта е за реализация на български домати, краставици и корнишони, отглеждани на открито и оранжерийно, както и на череши и вишни, праскови и нектарини, кайсии и зарзали, ягоди и малини. Така ще се даде възможност за непрекъснатост на процеса за изкупуване и доставка на плодове и зеленчуци до българския потребител.

Финансовата подкрепа ще се предоставя на български локални хранителни вериги с три или повече обекта в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите и ще осъществяват прекия достъп до произведените у нас пресни плодове и зеленчуци.

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 150 лв. за тон домати, отглеждани на открито или оранжерийно; 100 лв./тон за краставици/корнишони, отглеждани на открито или оранжерийно; 100 лв./тон за череши и вишни; 100 лв./тон за праскови и нектарини; 100 лв./тон за кайсии и зарзали и 200 лв./тон за ягоди и малини. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

За да получат средствата те трябва да докажат пред фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани след датата на решението на УС на ДФ „Земеделие“, не по-късно от 31 юли 2020 г. и са извършили плащане към тах. Срокът за кандидатстване по схемата е от 1 юли до 31 юли 2020 г., като до 10 август трябва да се представят документи за изкупената продукция. Изплащенето на помощта е до 31 август 2020 г.

Продукция в търговските обекти имат право да предлагат земеделски стопани, заявили през Кампания 2020 участие по схемата за обвързано подпомогане за плодове и зеленчуци, отглеждани на открито и оранжерийно производство или признати от министъра на земеделието, храните и горите групи и организации на производители, чиито членове са зявили през Кампания 2020 участие по схемата за обвързано подпомогане за плодове и зеленчуци, отглеждани на открито и оранжерийно производство. Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ.

Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика, сортиране, опаковане и реализация на българските плодове и зеленчуци в търговската мрежа през 2020 г.

Указанията за държавната помощ и съпътстващите ги регистри ще бъдат публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

Още 4 млн. лв. се дават на супермаркети, изкупили български череши и домати до 31 юли
7699
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Избягват се посредничеството на мандрите и надценките на търговците на дребно
В Пловдив прясно мляко от млекомат излиза с лев по-евтино при по-високо качество
В жест на подкрепа към производителите
Френски супермаркети изкупиха увредени от студовете кайсии
Осигурява достъп до супермаркетите
Помощ за сертифициране по стандарта GLOBALG.A.P.
Ефектът от помощта
Деница от Попово вече има сигурност, че техните малини са в супермаркети из цялата страна
При липсата на каквато и да било реакция от властите в страната
Френски супермаркети изтеглят почти половин милион яйца със салмонела
ЕК предупреждава България
България започва да се оправдава пред ЕК заради защитата на родния бизнес в хипермаркетите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини