Начало » Новини » Коментари
10.06.2020 г.

Ще се наложат важни корекции по проектонаредбата за лозарската програма

Становища
Ще се наложат важни корекции по проектонаредбата за лозарската програма

sinor

Със сигурност родната администрация не е очаквала, че в рамките само на две седмици ще получи цяла лавина от експертно аргументирани предложения по поправките в Наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. Проектът беше качен за обсъждане на 18 май 2020 г. на Портала за обществени консултации към Министерския съвет, като до този момент предложенията по него са десетки. Обсъждането ще продължи до 17 юни, така че администрацията очевидно ще има много работа до окончателното изработване на тези промени.

Синор.бг ще представи само няколко от направените предложения по мярката за „Преструктуриране и конверсия на лозя”, свързани с инвестиционните проекти за капково напояване, изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване и др. Става въпрос за редица важни технологични особености на тези дейности, част от които са или остарели, или недостатъчно обхватни.

Затова и експерти по хидромелиорациите предлагат при създаването на наредбата да ползват технологичните карти, които вече са одобрени от фонд „Земеделие” при изпълнението на подобни проекти, изпълнявани по подмярка 4,1 на Програмата за развитие на селските райони, за да има реална модернизация в лозарството, каквито са и целите на тази програма.

Помощ заради COVID-19

По отношение на пределните цени по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от лозаровинарската програма, където цената е изчислена на база 5 500 лози в хектар, при установяване на по-малък брой лози в хектар и извършени всички операции, размерът на инвестицията се намалява, като за дейност „Засаждане“ броят растения, предвидени за засаждане, се умножи по 4,46 лв.

Според експертите в доклада за промяната на наредбата липсва обосновка за причината стойността за операцията засаждане спрямо брой лози да бъде намалена от 5.81лв/лоза на 4.46лв/лоза. Затова и читателите предлагат се допълни чрез включване на тази обосновка, като се опише изискванията по регламент и по искане на коя страна е одобрено направеното намаление.

По повод цените има още няколко предложения, които да пояснят защо пред всяка изписана в проекта за наредба операция няма поставен уникален номер. Липсата на такъв номер затруднява разбирането за прилагането на операцията. Не става ясно например за операция „2. Третиране на площта с тотален хербицид“ с цена за 1 010лв./ха включва ли се в нея стойността на операция без номер „тотален хербицид“ с цена 84.90лв/л или е отделна операция, която може да се посочи в технологичната карта.

Експертите настояват още да се поясни как се прилага таблицата при вариант на засаждане, който е различен от този с „хидробур“, да се уточни на какви условия и минимални изисквания следва да отговаря „Агрохимичен анализ“, както и какви са изискванията към съставителя на анализа. Предлагат още да се уточни - ако не се засажда с хидробур, а със садачна машина, ще се прилага ли единична цена по подпозиция „Засаждане в ямки“.

Предлагат още да се обоснове приложимостта на поставяне на инд. колчета без налична подпорна конструкция. Практическото изпълнение води до полягане на колчетата и подвеждане на лозите в неправилна посока на растеж. Допълнително при последващо изграждане на подпорната конструкция изключително много пречат за разнасяне и забиване на колове и опъване на телове. Не следва ли да отпаднат от тази дейност и да съществуват само в дейността за подпорна конструкция, питат експертите.

Във връзка с дейност “Изграждане на автоматизирани системи за капково напояване” друг експерт смята, че са налице непълноти и несъответствия, както теоретични, така и практически, които са обхванати в настоящото изложение. Основополагащото за изграждане на автоматизирана система за капково напояване е да се вземе предвид ефективността и дълготрайността на влаганите оборудване и материали, както и реализиране на икономия на вода, намаляване на риска от почвена ерозия и замърсяване на подземните води до минимум. Всичко това е непостижимо, ако се следват предвидените в таблицата на проекта за изменение на Наредба 6 „операции и материали“. Тук се прави изрично уточнение, че в проекта за наредба дори и цените на предвидените „операции и материали“ са в пъти по-ниски от пазарните цени, което е още едно пълно несъответствие с реалността.

За онагледяване на компонентите на автоматизирана система за капково напояване експертите прилагат и схеми на някои от водещите фирми в тази областта. Една от тези схеми показва пътя на водата до лозовите масиви. Видно е, че независимо от типа на напояването винаги има нужда от оборудване на входа на системата за напояване и тръбопроводи, по които да се транспортира водата.

Според инженери от областта, лесно да се установи, че съществуват различни методи за капково напояване. Например капкови маркучи за полагане на терена и такива за подземно полагане. Съществуват капкови маркучи с вградени капкообразователи (in-line drippers) и такива външни капкообразуватели (on-line drippers), които се полагат върху тръбите ръчно или предварително на машина. По обосновани причини последните се ползват предимно в оранжерии, а капковите маркучи с вграден капкообразовател са основният използван продукт за напояване на трайни насаждения, като лозя и овошки. Същите могат да се полагат подземно и надземно.

В таблицата, предложена в проект на Наредба 6, се предвижда ползването на поливни маркучи без капкуватели и отделно капкообразователи, като не е предвидена оперция, с която капкообразователи ще се прикрепят към тръбата. Според експертите това е напълно неприложим вариант за напояване на лозови масиви. Практиката в България и в световен мащаб показва, че предимно много малки лозови насаждения за домашна употреба избират предлагания метод, който между другото е много остарял. Приблизително 100 процента от лозята по света се напояват с капкови маркучи с вграден капкообразовател. Не се предвижда и, че лозята са предимно на наклонени терени или с по-дълги редове и следва задължително да се ползват капкови крила с компенсиращи капкообразователи, макар да се дават други необосновани и лимитиращи операции и материали без обоснована необходимост. Абсолютно се изпуска световната тенденция да се полагат капковите маркучи подземно, затова и предложенията на експертите са насочени към съществени промени в проекта, предложен за обсъждене.

Ще се наложат важни корекции по проектонаредбата за лозарската програма
9890
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Лозари, винари и търговци подписаха ангажимент за разбирателство относно енергийните стойности и хранителни съставки за алкохолните напитки
Фонд „Земеделие”
До 12 март се удължава приемът на проекти за информираността на лозаро-винарския сектор
За първи път в България има подобна мярка
От 15 до 24 февруари е приемът на проекти за медийно отразяване на винарската програма
Нормативни промени
До 7 октомври се удължават сроковете за заявяване на авансовите плащания за винарните
Фонд Земеделие
Как да кандидатствате по лозаро-винарската програма в условия на карантина
Фонд Земеделие
До 25 септември ще има авансови плащания по лозарската програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини