В помощ на гроздопроизводителите, с цел регулиране на пазара на вино и предотвратяване на криза в лозаро-винарския сектор в резултат на пандемията от COVID-19 от 15 май 2020 г. влизат в сила изменения в действащата Наредба 6 от 26.10.2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. по отношение прилагането на мярка „Събиране на реколтата на зелено“.
„Събиране на реколтата на зелено“ представлява пълното отстраняване на гроздовете, докато са все още зелени, така че добивът от съответната площ да се сведе до нула. Задължително изискване е площите с лозя, за които се кандидатства за подпомагане, да бъдат в добро агротехническо състояние и за тях да са подавани декларации за добив през предходните две години.
Финансовата помощ по мярката не надвишава 3036,86 лв./ха.
За финансова 2020 година подпомагането се изчислява като 60 % от сбора на:
- преките разходи за операциите за отстраняване на гроздовете - 1 155,48 лв./ха и;
- загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката (цената на килограм грозде – 0,62 лв/кг умножена по средния годишен добив на хектар от заявените от гроздопроизводителя площи за период от две години преди прилагането на мярката (но не повече от 6300 кг/ха).
Заявленията за издаване на удостоверение за право на участие по мярката се подават в териториалните звена на ИАЛВ по местонахождение на лозарските стопанства от днес 15 май до 5 юни 2020 г. Образецът е публикуван на сайта на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ОБРАЗЕЦ), но може да бъде предоставен и на място. При кандидатстване освен документи, удостоверяващи правното основание за ползване на заявените за подпомагане площи, се предоставят и цифрови географски данни за площите, върху които ще се прилага мярката.
От 15 до 19 юни 2020 г. одобрените от ИАЛВ кандидати подават заявление за финансово подпомагане в ДФЗ. Договорите се сключват до 10 юли 2020 г.. До 20 юли 2020 г. се сваля реколтата. Подпомагането се изплаща в срок до 10 дни от извършване на проверката.