От фонд „Земеделие” съъбщават, че и приемът по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019 – 2023 г. ще става с предварително запазени часове. Промяната е във връзка с наложените противоепидемични мерки, свързани с разпространение на COVID-19, и се отнася за отворения прозорец по две от мерките на програма - „Популяризиране в трети държави“ и „Инвестиции в предприятия“ от ще се извърша с предварително.
Изискуемите документи ще се подават лично или чрез упълномощено лице в централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. Гусла 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“. Часовете за прием ще се записват на следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 517 и 02/8187 534.
Запазването на часове се предприема с цел осигуряване на условия, щадящи здравето на бенефициентите, както и осигуряване на тяхното удобство. По този начин ще може да се съблюдава броят бенефициенти, планиращи да депозират документи, в конкретен ден, като се избягва тяхното струпване в сградата на ДФ „Земеделие“.
От фонда припомнят, че срокът за подаване на документи по мярка „Популяризиране в трети държави“ е от 17 февруари до 31 март 2020 г., а по мярка „Инвестиции в предприятия“ от 16 март до 10 април 2020 г. На интернет страницата на ДФ „Земеделие“ кандидатите могат да намерят списъци с често допускани грешки и образци на документите по двете мерки.
За бенефицентите по мярка „Популяризиране в трети държави“ отново напомняме, че вместо досегашните 50 % ще могат да получат до 60 % европейско финансиране за промоции на вино на пазарите извън ЕС. От по-високия размер на европейско финансиране ще могат да се възползват всички кандидати, чиито проектни предложения са подадени и одобрени в срок от 12 месеца, считано от 03.02.2020 г.
От своя страна кандидатите по мярка „Инвестиции в предприятия“ освен за закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, ще могат да кандидатстват и за строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и др.