Начало » Новини » Коментари
04.06.2020 г.

Екоминистерството спира водата за малиновите градини край Попово, обрича на фалит бизнес за милиони

Браншът остава без напояване от язовир Ястребино
Екоминистерството спира водата за малиновите градини край Попово, обрича на фалит бизнес за милиони

sinor

След розопроизводителите за протест тази пролет се готвят и производителите на малини и ягоди от Попово и Търговище, чиито градини тази година ще бъдат лишени от напояване заради пресъхването на язовир Ястребино. Проблемът изригнал с пълна сила в края на май, когато с писмо до Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните от Министерството на околната среда и водите съобщили, че от същия месец се спира подаването на вода за градинарите от региона поради „необходимостта да се осигури вода за питейни нужди на населението от град Антоново”.

За бранша това би означавало пълен фалит, защото изградените през последните 30 години и окрупнени малинови градини разполагат със скъпи системи за капково напояване, което да осигури реколта от май до октомври, заявява председателят на асоциацията Божидар Петков в писмо до министъра на околната среда Емил Димитров.

Петков определя като „абсурдно предложението на екоминистерството земеделците тепърва да търсят алтернативни източници за напояване „от днес за утре”, докато са могли да бъдат информирани за тежката ситуация поне два месеца предварително”. Ще припомним, че сушата засегна региона още от есента на миналата година и ако нивото на язовир Ястребино е спаднало критично, то чиновниците от ековедомството е трябвало да го установят още в началото на 2020 г. Вместо това те са проспали проблема и сега той се стоварва с огромна сила върху малинопроизводителите, коментират от асоциоциацията.

Липсата на вода означава пълен фалит за фермерите, който ще повлече след себе си и огромно социално напрежение, тъй като всяко лято в градините биват наемани около 3 хиляди души сезонни работници, които разчитат на този доход, посочва Петков.

Затова от браншовата организация настояват в Попово да се създаде междуведомствена комисия с участието на всички засегнати страни – от МОСВ, с териториалната й басейнова дирекция до „Напоителни системи” плюс областните и общински служби на министерството на земеделието, които да намерят решение на проблема. Още повече че град Антоново е разполагал също с алтернативни източници за доставка на вода, преди изцяло да започне да се снабдява от Ястребино, затова фермерите смятат, че не би трябвало проблемът изцяло да се прехвърли върху градинарите. Подобна е ситуацията и с язовир Тича, така че същата комисия би трябвало да решава кризата с водата и за другите населени места.

Сушата в Североизточна България

Целта на тази комисия е до 10 юни да намери решение как ще бъдат напоявани градините, така че до края на сезона да бъде отгледана нормална реколта.

Ако до 10-и няма решение, браншовите организации на производителите на плодове и зеленчуци от региона обещават на 15 юни да организират протести, като блокират регионалните пътища, се посочва в писмото.

Ще припомним, че за последните 5-6 години инвестициите в сектора на малините и ягодите дадоха своите резултати и той се превърна в един от малкото, осигуряващи износ на качествени плодове за Европа. Да оставиш без вода основните големи градини в страната, би означавало или пълна безмозъчност от страна на чиновниците в екоминистерството, или бойкот на икономически жизнения бизнес в земеделието.

Екатерина Стоилова

Екоминистерството спира водата за малиновите градини край Попово, обрича на фалит бизнес за милиони
37222
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Осем браншови организации
Протест срещу пасивността на агроведомството за промяна на Стратегическия план
Писмо до институциите
Чувствителните сектори искат мигновена редакция на Стратегическия план след месец
Позиция на бранша
Производители на ягоди и малини искат помощ от кабинета за наемане на хиляда украински бежанци
Решения на Министерския съвет
Танева: Поливният сезон започва на 15 април
Атака
Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите
Мнението на бизнеса
Божидар Петков: Ако авансово получим парите за хладилни бази, ще помогнем и на фермерите, и на тежката индустрия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини