Начало » Новини » Коментари
20.05.2020 г.

Справедливият доход за фермерите ще бъде в основата на новите стратегически планове

Актуална информация от ЕК
Справедливият доход за фермерите ще бъде в основата на новите стратегически планове

sinor

Бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) предлага модернизиран и опростен подход, който да позволи на селското стопанство на ЕС да посрещне непрекъснато развиващите се икономически, обществени и екологични нужди на глобализирания свят. В своето предложение Европейската комисия формулира визия за по-целенасочена, по-гъвкава и по-ефективна ОСП, което днес беше качено и на страницата на ЕК.

Девет са общите цели на ЕС, поставени в основата на бъдещите политики, които отразяват високата амбиция за правилно насочване на европомощта към земеделския сектор. Ще припомним, че Европейската комисията предлага финансирането на ОСП да бъде умерено намалено с около 5%, поради по-малките вноски, които ще бъдат направени в бюджета на ЕС от 27 държави-членки.

На първо място в бъдещите девет цели е поставено искането за справедлив доход на земеделските стопани. На второ място е повишаването на конкурентоспособността. На трето – балансиране на силата в хранителната верига. Действията, свързани с изменението на климата е на четвърто място. Петата цел е свързана с грижата за околната среда. На шесто място е запазването на ландшафтите и биоразнообразието. Седмата цел е свързана с обновяването на поколенията и помощта за младите фермери. На седмо място е целта за оживяване на селските райони. Девета цел е свързана със защита на храните и здравето.

За да постигне тези цели, Европейската комисия представя на държавите-членки на ЕС редица инструменти, изисквания за начина им на използване и показатели за измерване на напредъка. Политиката измества акцента от спазването и правилата към анализ на постигнатите резултати. Подходът с един размер за всички е заменен от по-гъвкава система, с по-голяма свобода за страните от ЕС да решават как най-добре да постигнат общите цели, като в същото време отговарят на специфичните нужди на своите земеделски стопани и селски общности. Именно тук е мястото и на стратегическите планове на ОСП.

Стратегически планове на ОСП

Чрез тези планове ще се предостави истинска субсидиарност на държавите-членки, за да отразяват по-добре техните конкретни потребности и да осигурят по-устойчив селскостопански сектор в Европа.

Като първа стъпка държавите-членки трябва да изготвят задълбочена оценка на техните нужди въз основа на силни, слаби страни, възможности и заплахи (SWOT) анализ на тяхната територия и селскостопанския хранителен сектор. Това се провежда в тесни консултации с компетентните национални органи и други важни заинтересовани страни.

Като част от нов структуриран диалог ЕК ще предостави на държавите-членки специално разработени препоръки за подготовка на техните стратегически планове за ОСП, включително определяне на конкретни цели, които отчитат целите на ОСП и други законодателни актове на равнище ЕС като например Европейската Зелена сделка. Анализът на бъдещите предложения на ОСП потвърждава нейната съвместимост със стратегиите на ЕС за „Зелена сделка“ и свързаните с тях две стратегии „От фермата до вилицата“ и запазването на биоразнообразието.

Като втора стъпка държавите-членки избират определени инструменти на ОСП и поставят количествено измерими цели, които да насочват изпълнението през целия период на бюджетиране.

Стратегическите планове на ОСП ще обхванат всички финансирани от ЕС инструменти на ОСП, налични при директни плащания, специфична за пазара подкрепа и развитие на селските райони. За първи път прилагането им ще бъде подчинено на стратегически подход, тъй като ще се разглежда само най-ефективната и допълваща комбинация от инструменти.

След това държавите-членки трябва да изпратят своите стратегически планове за ОСП на Европейската комисия за официално одобрение. Това одобрение ще се основава на последователност, съгласуваност, ефективен принос към целите на ОСП и идентифицираните нужди, както и други потенциални резултати, като например въздействие върху правилното функциониране на вътрешния пазар, например.

След като тези планове бъдат одобрени и приложени, държавите-членки ще трябва да изготвят годишен доклад за резултатите въз основа на своите планове. Тези доклади ще помогнат на Европейската комисия да наблюдава изпълнението на политиката и да оцени напредъка към поставените цели за общия период на бюджетиране.

Новата ОСП ще насърчи и подкрепи по-широкото използване на съвременните технологии и иновации. По време на прилагането на ОСП системите за земеделски консултации и системите за знания и иновации в селското стопанство на местно равнище ще помогнат на земеделските производители да разберат по-добре и да спазват правилата на ЕС, като използват поредица от икономически и екологични данни за предоставяне на актуална технологична и научна информация ,

Ако оценката на напредъка е твърде бавна или недостатъчна, Комисията ще изисква държавите-членки да извършат анализ на недостатъците и план за действие за отстраняване на тази липса на напредък. Ако не бъде приложена или ако не бъде постигнат напредък, Комисията може да спре плащанията към държавата-членка.

Европа се нуждае от устойчив, устойчив и конкурентен селскостопански сектор, за да гарантира производството на висококачествена, безопасна и достъпна храна за своите граждани и силна социално-икономическа тъкан в селските райони. Бъдещите предложения на ОСП предлагат истинска промяна в политиката, съсредоточена върху доказателства, адаптиране към местните нужди и условия, като същевременно се запазва силна обща на европейско равнище. Стратегическите планове на ОСП ще бъдат от решаващо значение за това, граси докуменвтът, разпротранен днес от ЕК.

Справедливият доход за фермерите ще бъде в основата на новите стратегически планове
8151
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Актуално по темата
Графикът за приемите по Стратегическия план ще бъде обявен през април
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Мнението на бранша
Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги
Първата година от действието на Стратегическия план
Пчеларите получиха над 4 милиона лева през 2023 г.
На 13 декември
Кабинетът одобри промените в Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г.
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини