Една градина е истинска, ако в нея може да се откъсне от всеки вид зеленчук. Това е полезно за домакинята, но радва и окото. Не става дума за традиционните зеленчуци, които сме свикнали да виждаме в двора. А за някои, които се срещат по-рядко в нашите градини просто защото още нямаме навика да ги засаждаме. Например карфиолът, без който не става наесен туршията.
Тази култура масово е разпространена в средиземноморските държави, в Централна и Западна Европа, защото е ценна диетична храна. Цветното зеле (Brassca oleracea var. botrtus) е зелева култура, най-близката роднина на главестото. Има обаче доста специфични изисквания, които трябва добре да се познават. При нашите климатични условия карфиолът от пролетни посеви не дава резултат. Това се дължи на големите температурни колебания и внезапното повишаване на температурата, както се случва често през пролетта у нас. Тогава главите се разсипват и растенията образуват цветоносни стъбла. Затова подходящи условия у нас има за есенния карфиол. Разбира се, и сортът има специфични особености, а те се проявяват само когато са налице необходимите условия. Затова използвайте подходящите за родните условия сортове. Например холандският Супермакс е по-подходящ от отглеждания Ерфуртско джудже.
Разсадът е готов за месец
Семената се засяват от края на май до 10 юни на открити лехи. Предварително да е внесен разложен оборски тор и мястото да е овлажнено. За разсад, необходим за 100 кв. м, трябват 6-8 г семена. Семената се покриват със слой 1-2 см с торопочвена смеска. При хубаво време разсадът се полива през 3-4 дни. Подхранва се в зависимост от състоянието на растенията. Ако забележите, че са слаби и листата са светлозелени, значи липсва азот. Тъмнозелените листа, които по-късно стават виолетови, имат нужда от фосфор. Щом пък са бледожьлти с яркожълти краища – липсва калий. 15-20 г амониева селитра, 35 г суперфосфат и 10-15 г калиев тор се разтварят в 10 л вода, количеството стига за подхранване на 1 квадрат разсад. Обикновено растенията са готови за засаждане след около месец или малко пo-късно, когато имат 4-5 листа, стъблото е здраво и корените са добре развити. Не изчаквайте повече, защото има опасност разсадът да прерасне и да е вече застарял. Тогава няма да се образуват качествени глави. В края на юни до средата на юли карфиолът заема постоянното си място.