Над 30 химични елемента се съдържат в дървесната пепел. Най-много е калцият - до 30 %, калият е 7-8 %, фосфорът - 3-4% , има още манган, желязо, сяра, бор, натрий и др. Това са почти всички хранителни вещества, с изключение на азота, които са необходими за израстването на растенията. Наличието на толкова химически елементи в дървесната пепел й придават и други свойства освен хранителните. Тя с успех се използва срещу някои вредители - зелевите бълхи и зелевата кила. Напрашените ягоди стават по-устойчиви на сивото гниене, а френското грозде по-малко боледува от брашнестата мана, когато го поръсим с пепел от изгорели дърва.
Пепелта от каменни въглища не може да се използва като тор, поради липсата на хранителни вещества, затова пък ако я внесем в тежки почви, подобрява структурата, а и плодородието се повишава.