България се намира на северната граница на виреенето на сусама. Топлолюбивата култура у нас се отглежда само в най-южните райони. Сусамовото масло е сред най-добрите. Семената съдържат 56 - 66 % масло, около 20 % белтъчини и около 18 % въглехидрати.
Сусамът е едногодишно тревисто растение. Корените му са слабо развити. Стъблото е право, високо от 60 до 280 см, силно окосмено, 4 -или 8-ръбесто. Листата са срещуположни и също окосмени. Те се променят в зависимост от разположението им по стъблото. Цветовете са едри (2-4 см), намират се в пазвите на листата по един или до 3-5 заедно. Плодът е окосмена кутийка, узрели те са жълто-зелени или жълти, разпукват се по дължината си и семената лесно се изсипват. Те са дребни, плоски, бели или черни. Най-ценни са белосеменните сортове.
Сменяйте мястото
Растението е топлолюбиво и пониква при 15-18°С, през вегетацията са му нужни 22 - 23°С. Ако захладнее под 15°С, растежът спира. Загива от най-слабите слани. Подходящи са леки и топли почви, чисти от плевели, с достатъчно влага, богати.
Подходящи предшественици са житните
окопните и бобовите култури. Може да се засее след грах, ранни картофи, ечемик, анасон и др. На едно и също място трябва да се слага след 5-6 г., иначе заболява. Най-опасната е бактериозата (черното гниене). Заразата се избягва, ако се спазва сеитбооборотът, използват се устойчиви сортове, семената се обеззаразяват и се унищожават болните растения.
Сусамът се тори с 180-200 г/100 кв м суперфосфат, 120-150 г/100 кв. м калиев сулфат, те се заорат с дълбоката оран през есента. Амониевата селитра - 250-300 г/ дка се внася с култивирането или дискуването. При напояване половината от азотния тор се дава като подхранване преди първата поливка.
От 20-25 май до 5-10 юни, когато почвата на дълбочина 5-6 см се затопли до 16-18°С може да го сеете. Като втора култура най-подходящото време е в края на юни до 10 юли. Семената 1-2 дни преди сеитба се поставят в 0,5 % разтвор от син камък за 1 час. Ако използвате машина, ще изразходите около 60-80 г/100 кв. м семена, а на ръка - 150 г. След сеитбата се валира.
След поникването междуредията се култивират на 6-8 см дълбочина, а редовете се окопават ръчно. При Последната обработка преди цъфтежа растенията слабо се загърлят, а когато са във фаза 3-й - 4-и лист, сусамът се разрежда. Стръкчетата се оставят на 8-10 см едно от друго. Напоявайте 2-3 пъти по време на цъфтежа и когато се образуват плодовете.
Сусамът се прибира, когато най-долните кутийки станат кафяво-зеленикави, а долните листа пожълтеят и окапят. Ако изкате пълно узряване, семената ще изпадат. На малки площи сусамът се жъне ръчно. Растенията се връзват на снопчета, сушат се изправени на циментови площадки, докато узреят и по-горните кутийки. След 15 - 20 дни растенията се очукват върху найлон. След почистване семената се съхраняват в чували с влажност до 12 %.