Начало » Пазари » Зърно
01.04.2015 г.

Българска технология смъква цената на сусама

Технология за механизирано отглеждане и прибиране на сусама на големи равнинни площи сваля драстично себестойността му. За разработването й Институтът по растителни и генетични ресурси – Садово спечели приза в  категория „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ в конкурса за иновации на международното селско стопанско изложение „Агра 2015“ в Пловдив.

Институтът е национален лидер в генетичните проучвания и селекцията при сусама. Използвайки традиционните модели на селекция учените реализират успешно форми на сусам, които са устойчиви на разцепване и са подходящи за машинно събиране. Дори днес при 99% от отглеждания сусам в света се прибира ръчно, защото кутийките се разпукват при узряване и семената опадват на полето. Това налага реколтата да бъде прибрана преди узряване, да се доизсушава, а семената да се събират с чукане след узряването и разпукване на кутийките. Тези ръчни операции повишават много себестойността на продукцията, а от друга страна ограничават площите за сеитба. Освен това културата е с много дребни семена и затова изисква плитка и прецизна сеитба. Досега това се прави на ръка, а сеитбената норма се увеличава. След поникването растенията се разреждат, което също води до повишение на себестойността и ограничава на площите.

До момента основният проблем е отглеждането на сусама е прибирането. При съществуващата технология, това не може да стане механизирано. Изисква се поредица от ръчни операции – сечене на стъблата, връзване на снопи, товарене, превоз до стативи, подреждане, след узряването чукане, чистене и пакетиране. Всичко това държи цените на сусама твърде високи, а площите с тази търсена култура постоянно намаляват. Затова иновативната технологията за механизираното отглеждане на сусама ще спомогне за силно намаляване себестойността на продукцията. Чувствително ще се повишаване рентабилността и се очаква засилен интерес от внедряване на тази ценна култура в българското земеделие. 

Технологията е предназначена за  големи фермерски стопанства в равнинните площи на страната, които разполагат със съвременна механизация  Там  културата може да заема площи над 500 дка.

Учените създават иновативната технология с основната цел България да се превърне от голям вносител в износител на сусам.

Какво представлява самата технологията

Агротехниката на сусама заема основно място в технологията. Представената агротехника позволява на земеделските производители да извършват агротехническите мероприятия, като се съобразяват с конкретните моментни условия. Разработените и адаптирани към пневматичната сеялка дискове позволяват сеитба на сусама с прецизна гъстота и получаване на равномерен посев.

Основно място заема механизираното прибиране на сусама със зърнокомбайн. Настройките и приспособленията позволяват прибирането да се извършва с минимални загуби и повреди по семената. Проучванията започват с парцелния комбайн на института в Садово и са доразработени за конвенционалната техника.

Технологичната карта е създадена като електронна таблица, която извършва всички пресмятания автоматично след въвеждане на декарите и цените на горивата. Обемът на разходите е калкулиран, като са обхванати  материалните, трудовите и административните разходи в стопанството.  Картата дава възможност да се остойности всяка операция поотделно.  Изчисленията показват, че подготовката и комбайнирането на посева струват 22,28 лв/дка. Така при среден добив от 150 кг/дка, себестойността на килограм сусам за тази операция възлиза на 0.15 лв. За ръчното прибиране на културата струва 140 лв/дка и 93 стотинки за килограм, т.е. над шест пъти повече.

Още на следващия ден, след  като получи наградата Института по растителни и генетични ресурси в Садово договори продажба на семена и отглеждането на 1000 декара сусам по новата технология в Добрич.

 „Виктория“ е първият механизиран сорт в Европа

Първият признат сорт сусам в Европа с неразпукващи се кутийки, подходящ за механизирано прибиране, е „Виктория“. Създаден в Института по растителни и генетични ресурси в Садово. В момента в Изпълнителна агенцияя по сортоизпитване, апробация и семеконтрол за втора година на изпитване се намират три нови сорта. Те носят имената „Валя“, Невена“, „Аида“. Очаква се през есента официално да бъдат признати. Те   също позволяват. Трябва да се отбележи, че предлаганите сортове са с вкусови качества  на зърното превишаващи световните тенденции. 

Българска технология смъква цената на сусама
10283
 

Последни материали
Виж
Засегнати са над 400 растителни вида в Атика
В Гърция за пръв път откриха източна плодова муха
Механизъм за гражданска защита на ЕС
ЕК мобилизира два хеликоптера от Чехия за борба с пожарите в България
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Изоставаме и по отношение на предупреждението за горещи вълни
Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса
Приходи от данъци върху околната среда в Европейския съюз
ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Обновяват класите семена за картофи, сусамът влиза в списъка с маслодайни растения
Може ли да си отгледаме сусам
Кюфтета със сусам
Взискателен е към почвите и влагата
Сусамът се засява при залез слънце
Иван Алексиев, ръководител на Бюрото за научно обслужване в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“
В Садово е създаден революцинен сорт сусам, не се рони при жътвата
Пилешко с грах и сусам
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини