Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.09.2017 г.

Сусамът се засява при залез слънце

Взискателен е към почвите и влагата

Сусамът е храст от сем.Сусамови с право стъбло на височина 90-140 см. Листата са на дълги дръжки, целокрайни, ситно назъбени по краищата. Цветовете са разположени в пазвите на листата, оцветени са от бяло до наситено виолетово. Семената са дребни, приличат на ленените и имат матова повърхност. Родината на сусама е Африка, откъдето е попаднал в Средиземноморските страни. В Индия и Пакистан се отглежда от древни времена, а оттам минава пътят му и за Средна Азия и Кавказ.
Семената на сусама съдържат до 60% едно от най-хранителните масла, около 19% белтъчини и 17,5% разтворими въглехидрати. Сусамовото масло е единствената мазнина, която се усвоява от човешкото тяло почти 100%. Служи за производство на маргарин и се използва в сладкарската и консервната промишленост. С особена популярност се ползва халвата, приготвяна от сусамов тахан, чрез специална обработка на семената.

Отглеждането на сусама може да стане на най-слънчевия, най-топлия участък в градината. Той e горещоустойчив, листата почват да увяхват едва при 45С, и е подчертано топлолюбив. Само при това условие се реализира скорозрялостта му. Сеитбата започва, когато почвата на дълбочина 10 см се затопли до 16 °С и е преминала опастността от късни слани, защото сусамът е топлолюбива култура и на понася застудяване. Любопитно правило имат практиците: засяването да се прави при залез слънце.
У нас най-добри резултати се получават, когато сеитбата се извърши в периода 20-25 май. При ранна и късна сеитба добивът значително намалява. Дълбочината на засяване е 2.5-3 см.
След засяването посевът се валира за да се създаде по-добрa контактна повърхност между семената и почвата, което от своя страна довежда до по добро усвояване на почвената влага и довежда до по бързото и едновременно поникване на семената. Сусамът цъфти юни-август, а семената са готови за жътва през август-септември.
Валежите трябва да са много
Изисква относително леки, добре дренирани, богати на хумус почви с рН около 6.5 – 7 неутрални, сиреч, не понася нито кисели, нито алкални, нито тежки глинести почви. Благоприятни условия се създават, ако в периода от около 20 май до към 10 август паднат равномерно около300 мм валежи и още по-добре, ако половината от тях са през юли и август. При тези условия се получават пълноценни едри семена.
Почвата трябва да се натори с N, P, K. Полезно е и листното подхранване.

Сусамът се засява при залез слънце
7952
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Обновяват класите семена за картофи, сусамът влиза в списъка с маслодайни растения
Може ли да си отгледаме сусам
Кюфтета със сусам
Иван Алексиев, ръководител на Бюрото за научно обслужване в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“
В Садово е създаден революцинен сорт сусам, не се рони при жътвата
Пилешко с грах и сусам
Българска технология смъква цената на сусама
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини