Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.03.2020 г.

Паяжинообразуващ акар – причина за много неуспехи с разсада

Съвети към градинаря
Паяжинообразуващ акар – причина за много неуспехи с разсада

sinor

Разсадът отслабва, изтънява и упорито не иска да расте – напълно възможно е да е поразен от паяжинообразуващ акар. Всеки, който се е натъквал поне веднъж на този почти невидим вредител, знае, че предстои сериозна борба. Поради малкия си размер акарите остават дълго време незабелязани, докато първите растения не започнат да умират.

Червеният и обикновеният паяжинообразуващиакари са най-често срещаните сред 100-на вида вредни акари.

На какво да обърнем внимание и как да разпознаем наличието му?

На първо място, разбира се, това е самата паяжина, която е продукт от жизнената дейност на вредителя и показва местообитанието му. Много тънка и почти прозрачна, тя се появява от долната страна на листата – визуално се различава много от обичайната паяжина. Друг признак са белите дребни точки по листата, които често пожълтяват или изсъхват без видима причина. При внимателно вглеждане (или наблюдаване с въоръжено око) може да се види и тялото на вредителя.

Паяжинообразният акар е опасен с това, че буквално изсмуква всички сокове от пробитите листа и стъбла. Освен това разпространява различни вирусни и гъбични инфекции, спори на сиво гниене и други заболявания. В избора си на храна той не е придирчив. В менюто му влизат всякакви растения – култивирани и диворастящи, градински и оранжерийни.

Разсадите са много уязвими и предпочитана храна, защото листата и стъблата им са нежни, сочни и лесни за перфориране. При нападение са в състояние да нанесат непоправими щети за много кратко време.

Възрастните акари и яйцата им се разнасят от животните, хората и вятъра. Размножават се в геометрична прогресия – от 12 до 20 поколения в затворени съоръжения и в къщи и 3-4 поколения на открито. Като повечето вредители и те обичат топло (25 градуса) – колкото е по-топло, толкова по-бързо се развиват.

Намаляване на опасността от акари

За да се сведе до минимум опасността от бързо разпространяване на акарите е необходимо поддържане на по-ниски от 25 градуса температури и влажност по-висока от 60%. Разсадите, изпитващи чест недостиг на вода, са по-уязвими от останалите.

Отглеждането на разсада при оптимални условия ще намали опасността от нападение на акари. При забелязването на малки черни или по-светли точки по обратната страна на листата пръскането с вода ще предотврати или  забави развитието им.

Научен подход в борбата с акарите

Този вредител е един от най-опасните както на открито, така и в защитни съоръжения. Борбата с него преимуществено се води с помощта на химични средства за защита, чието използване води до замърсяване на околната среда и продукцията от остатъчни количества, но създава и крайно неблагоприятни условия за работещите в затворени съоръжения.

Една от особеностите на борбата с паяжинобразуващия акар е способността  му за много бързо създаване на резистентност към химичните средства за защита, което ги прави неефективни. Това налага търсенето на нови, екологични за природата и безопасни за здравето на човека.

Използването на ентомофаги се прилага успешно при отглеждането на разсад или растения в закрити съоръжения. Фитосейлус Персимилис е активен хищен акар с кратък цикъл на развитие (жизненият му цикъл е около 40 дни). Женският акар снася до 60 яйца на ден. Те преминават във фаза нимфа, ларва и възрастно, като ларвите и възрастните се хранят с яйцата, ларвите и възрастните на вредните акари.

Ефективността от действието на ентомофага може да се сравнява с това на химичните акарициди.

Микробиологичните препарати дават също отлични резултати в борбата с паяжинообразуващите акари – Супер Плант, Натуралис и др.

Могат да се използват и инсектицидните свойства на много култури – лучени люспи, глухарче, равнец, чесън, хрян, лайка и всички пиретруми.

Паяжинообразуващ акар – причина за много неуспехи с разсада
18544
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Паяжинообразуващите акари по цветята
Съвети от професионалисти
Неприятели по зеленчуците в оранжериите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини