След масовото навлизане на коронавирусната болест (COVID-19) от Европейската асоциация по безопасност на храните съобщават, че няма доказателства храната да бъде вероятен източник или начин за предаване на болестта. Главният учен от ЕОБХ Марта Хугас посочи, че „опитът от предишни огнища на свързани с коронавируса заболявания като тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV) показват, че предаването чрез консумация на храна не възниква. В момента няма данни, които да подсказват, че коронавирусът е различен в това отношение. "
От Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заявиха, че макар животните в Китай да са вероятният източник на първоначалната инфекция, вирусът се разпространява от човек на човек - главно дихателни капчици, които хората кихат, кашлят или издишват. Повече информация за коронавируса и храните може да намерите в този FAQ от BfR, германският орган за оценка на риска, съобщиха от пресцентъра на ЕС.
По отношение на безопасността на храните Световната здравна организация (СЗО) издаде предпазни препоръки, включващи съвети за спазване на добри хигиенни практики по време на работа и приготвяне на храни като например миене на ръцете, пълно готвене на месо и избягване на потенциално кръстосано замърсяване между варени и неварени храни. Повече информация можете да намерите на уебсайта на СЗО.