Турция се стреми да се превърне в „стратегически складов център“ за хранителни продукти от регионално и глобално значение, съобщи Анадолската агенция, цитирайки министъра на земеделието и горите на Турция Ибрахим Юмаклъ, предаде БТА.
„Наскоро Световната продоволствена програма (World Food Programme - WFP) се обърна към нас с искане за превръщането на Турция в „стратегически складов център“ за хранителни продукти от регионално и глобално значение. С помощта на президента Ердоган се надяваме нашата страна да стане стратегически складов център, като вече се работи по създаването на институция, която да се занимава с този процес“, заяви вчера Юмаклъ, подчертавайки стратегическото разположение на страната, даващо предимство за доставяне на храна на нуждаещите се.
Южната ни съседка е увеличила земеделската си продукция от 30 милиарда долара до 75 милиарда долара, като голяма част от това увеличение се дължи на ръста в износа според статистиката за 2023 г. Тогава Турция стана лидер по производство на земеделска продукция в Европа и сред първите десет страни в света.