Начало » Новини » Страната
04.07.2018 г.

Вкусът на ябълките зависи много от подхранването

Важно за фермера
Вкусът на ябълките зависи много от подхранването

sinor

Ябълките са една от най-разпространените овощни култури на планетата. Те са известни не само с хранителната си стойност, но са източник на красота и здраве. Съществуват повече от 7 500 разновидности  на този прекрасен плод, който очарова с цветово и вкусово разнообразие.

Важно е да се знае, че вкусът на ябълката може да бъде възхитителен, но и, че всичко зависи не само от сорта, а и от условията и грижите за плодните дървета.

Ябълката изисква правилно подхранване

Важни компоненти от хранителните вещества, необходими при отглеждането на ябълки, са азот, калий и фосфор. При дефицит или излишък на всеки един от тези елементи се нарушава балансът на хранителната среда, което влияе пряко не само върху вкусовите характеристики, но и върху външния вид на плодовете.

При излишък на азот ябълките стават едри, рехави и губят нормалната си окраска. Кората често потъмнява, става матова, склонни са към загниване и имат кратък срок на съхранение. Азотното подхранване е  необходимо само до образуване на завръзите и трябва да се преустанови.

Недостигът на калий е причина за напукване на плодовете, влошаване на пулпа и влошаване на съхранението. При прекомерно количество калий се затруднява усвояването на магнезий и калций, което се отразява негативно на добивите.

Почвата обеднява най-често на азот, фосфор и калий. Ябълковите култури се подхранват с азот регулярно 2-3 пъти годишно. Обикновено едно есенно и 1-2 пролетни подхранвания. Торенето с фосфор и калий се извършва есенно през 2-3 години. Оборският тор също се внася през есента.

За да се установи точното количество, от което се нуждаят дърветата, се налага да се направи анализ на  почвата.

Борът също влияе на вкусовите качества. Установено е, че при дефицит на бор захарното съдържание значително намалява, плътността на пулпа се увеличава и това влошава качеството.

Ако се внесат по-големи количества калий и азот, се влошава усвояването на калций. Това води до появата на горчиви ядки по плодовете, което се изразява в образуването на по-тъмни, хлътнали петна по месестата част на плода, които имат горчив вкус. Като причина се посочва недостигът на калций, но редица изследователи смятат, че причината е много по-сложна и това се дължи на съотношението между калций, магнезий, калий и азот.

Торенето през различните години, плододаващи и неплододаващи, е различно. Внасянето на оборски тор, калий и фосфор  е почти еднакво, но количествата на азот са значително по-големи в годините на плододаване.

Понякога в почвата са налични всички необходими вещества, но те се усвояват в разтворено състояние, а  това може да се затрудни поради липса на влага в почвата.

За да имат добри вкусови качества ябълките, нужно е да се полагат системни грижи за качествата на почвата. Валежите постоянно отмиват плодородния хумусен слой и за няколко години тя се изтощава.

Друго решение е внасянето на хуминови киселини, които представляват алкален екстракт от леонардит. Той е естествен продукт на окислена форма на лигнитни въглища, които са много богати на хуминови киселини. Хумусните вещества са основен фактор за повишаване на почвеното плодородие.

Тези вещества могат да се внасят в почвата във вид на хранителни разтвори или чрез листно третиране.

Вкусът на ябълките зависи много от подхранването
19701
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Има опасения за изоставяне на селскостопанските дейности в традиционни региони
Наводненията досъсипаха гръцките фермери след жегите и пожарите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини