Ябълките са една от най-разпространените овощни култури на планетата. Те са известни не само с хранителната си стойност, но са източник на красота и здраве. Съществуват повече от 7 500 разновидности на този прекрасен плод, който очарова с цветово и вкусово разнообразие.
Важно е да се знае, че вкусът на ябълката може да бъде възхитителен, но и, че всичко зависи не само от сорта, а и от условията и грижите за плодните дървета.
Ябълката изисква правилно подхранване
Важни компоненти от хранителните вещества, необходими при отглеждането на ябълки, са азот, калий и фосфор. При дефицит или излишък на всеки един от тези елементи се нарушава балансът на хранителната среда, което влияе пряко не само върху вкусовите характеристики, но и върху външния вид на плодовете.
При излишък на азот ябълките стават едри, рехави и губят нормалната си окраска. Кората често потъмнява, става матова, склонни са към загниване и имат кратък срок на съхранение. Азотното подхранване е необходимо само до образуване на завръзите и трябва да се преустанови.
Недостигът на калий е причина за напукване на плодовете, влошаване на пулпа и влошаване на съхранението. При прекомерно количество калий се затруднява усвояването на магнезий и калций, което се отразява негативно на добивите.
Почвата обеднява най-често на азот, фосфор и калий. Ябълковите култури се подхранват с азот регулярно 2-3 пъти годишно. Обикновено едно есенно и 1-2 пролетни подхранвания. Торенето с фосфор и калий се извършва есенно през 2-3 години. Оборският тор също се внася през есента.
За да се установи точното количество, от което се нуждаят дърветата, се налага да се направи анализ на почвата.
Борът също влияе на вкусовите качества. Установено е, че при дефицит на бор захарното съдържание значително намалява, плътността на пулпа се увеличава и това влошава качеството.
Ако се внесат по-големи количества калий и азот, се влошава усвояването на калций. Това води до появата на горчиви ядки по плодовете, което се изразява в образуването на по-тъмни, хлътнали петна по месестата част на плода, които имат горчив вкус. Като причина се посочва недостигът на калций, но редица изследователи смятат, че причината е много по-сложна и това се дължи на съотношението между калций, магнезий, калий и азот.
Торенето през различните години, плододаващи и неплододаващи, е различно. Внасянето на оборски тор, калий и фосфор е почти еднакво, но количествата на азот са значително по-големи в годините на плододаване.
Понякога в почвата са налични всички необходими вещества, но те се усвояват в разтворено състояние, а това може да се затрудни поради липса на влага в почвата.
За да имат добри вкусови качества ябълките, нужно е да се полагат системни грижи за качествата на почвата. Валежите постоянно отмиват плодородния хумусен слой и за няколко години тя се изтощава.
Друго решение е внасянето на хуминови киселини, които представляват алкален екстракт от леонардит. Той е естествен продукт на окислена форма на лигнитни въглища, които са много богати на хуминови киселини. Хумусните вещества са основен фактор за повишаване на почвеното плодородие.
Тези вещества могат да се внасят в почвата във вид на хранителни разтвори или чрез листно третиране.