Начало » Новини » Света
02.09.2024 г.

Турция се превръща в глобален хъб на селскостопански стоки

Турция се превръща в глобален хъб на селскостопански стоки

През последното десетилетие, с развитието на сложна мрежа от морски пристанища и прилежащи складове и съоръжения, Турция се превърна в основен център за претоварване на селскостопански продукти за трети страни и най-вече за пазарите в Близкия изток, Централна Азия и Африка. В същото време Турция стана и световен гигант и в реекспортния бизнес, особено на брашно и тестени изделия, произведени от руска и украинска пшеница.

В края на август службата за външните пазари към  Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA) публикува специален доклад за развитието на трансбордната търговия* на Турция и превръщането на южната ни съседка в глобален хъб за селскостопански стоки (Turkiye Becomes Global Transshipment Hub for AgriculturalcProducts). Съгласно поделението на службата в Анкара стойността на трансбордираните селскостопански стоки  през Турция през 2022 г. достигна рекордните 4,0 милиарда долара, почти двойно повече от нивата, отчетени през 2019 г. и 2020 г. През 2023 г. общата стойност на претоварените стоки бележи лек спад  на годишна база до приблизително 3,8 милиарда долара.  Анализът показва, че първите пет продукти по стойност и обем през тази година са маслодайните семена, зърнените култури, варивата, черупковите плодове и соковете. Произходът на трансбордираните е доста разнообразен, някои пристигат от Украйна и Русия, но има  и значителни обеми от далечните Съединени щати и Аржентина.

Трансборд

През последното десетилетие обемът на трансбордирането нараства успоредно с експанзията в логистичната инфраструктура на Турция и увеличеният черноморски капацитет за износ на зърно и маслодайни семена от 2013-2023 г. трансбордирането на тези насипни стоки се е увеличило пет пъти, от около 500 000 метрични тона до 2,5 милиона тона.

През последните няколко години, с войната в Украйна и несигурността в Черно море, Турция стана още по-значим център за трансбордиране на маслодайни семена и зърнени култури от Русия и Украйна. Скорошните проблеми в Червено море също затвърдиха Турция като център за обработка на трансбордирани товари към Близкия изток и Африка. Перспективата е  стойността и обемът на трансбордирането  да се разширят, тъй като Турция е позиционирала себе си като критична търговска връзка в транскаспийския коридор Изток-Запад- Близкия изток и китайската инициатива „Един Пояс, един път“ (The Trans-Caspian East-West-Middle Corridor and China’s Belt & Road Initiative.). Експертите от FAS USDA посочват, че е разделната връзка на Турция с тези търговски канали и се основава на историческото наследство на страната като кръстопът на търговията между Европа, Азия и Близкия изток.

*Трансбордиране е процес на преместване на хора, стоки или други товари от един транспорт (кораб, самолет, влак, камион и т. н. ) в друг, обикновено при извършване на пътуване или превоз на товари.

Източник: Report Number: TU2024-0039   Voluntary Report – Voluntary - Public Distribution

Турция се превръща в глобален хъб на селскостопански стоки
2058
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Вследствие на високите добиви и ранното прибиране на зеленчука
Обилната реколта от картофи в Турция натиска изкупните цени
Износът на пшенично брашно обаче нараства с една трета на месечна база
Турция сви 7 пъти вноса на пшеница само през първия месец от забраната
Турски фермери
Турция въвежда нов модел за държавна подкрепа в растениевъдството
Турция може да внесе най-малко 8 млн. тона пшеница от Русия през 2024 г.
По-ниски мита ще облагодетелстват големите преработващи предприятия
Турция въведе квоти за внос на слънчоглед и нерафинирано масло
Заради забраната за внос до 15 октомври и крайните запаси ще се сринат
В САЩ очакват спад на реколтата от пшеница в Турция с 11 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини