Начало » Новини » Страната
24.07.2024 г.

Фестивал за цифровизацията в 8 общини се проведе от 26 до 28 юли в Априлци

Проекти на местни инициативни групи
Фестивал за цифровизацията в 8 общини се проведе от 26 до 28 юли в Априлци

Снимка: sinor.bg

Местната инициативна група (МИГ) „Троян, Априлци, Угърчин“ организира от 26 до 28 юли фестивал за популяризиране на селските райони в дигитална среда. Тридневната проява ще се проведе в Априлци и в нея ще участват партньори от общо 4-те МИГ-е в Лясковец, Стражица, Белене, Никопол и Самоков, съобщиха организаторите.

Проектът има за цел да рекламира дигиталните продукти, характерни за територията на 4-те местни инициативни групи, които са организирали Сдружението с нестопанска цел „МИГ Троян-Априлци-Угърчин“. Фестивалът ще се проведе в община Априлци, като откриването му ще бъде от 18,30 часа пред сградата на Народно читалище „Светлина – 1894 г.“, съобщиха организаторите на проявата.

Събитието се подпомага в рамките на иновативния проект: „Дигитална местна общност - иновация за живи селски райони! Това е твоя Live! Дигитален хъб и мобилно приложение за промотиране на характерни за местните територии и общности ресурси“, с участието на местните инициативни групи „Лясковец-Стражица“, „Белене-Никопол“, „Самоков“ и „Троян, Априлци, Угърчин“.

Самият проект е на стойност 284 692 лева и включва 29 дейности, които се финансират от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по Административен договор №РД50-186/21.09.2023 г., Подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г., Процедура BG06RDNP001-19.607.

Проектът обединява идеите и мотивацията на четирите местни инициативни групи с различна локация в България за популяризиране на селските райони по иновативен начин, по-широко представяне и сприятеляване с т. нар. „градско“ население. Основната му цел е постигане на устойчиво местно развитие на селата и тяхното възстановяване чрез създаване на условия за популяризиране на селския начин на живот, бит, култура, посетителски и инвестиционни ресурси в съвременната дигитална среда. Планирани са нови решения за представяне на характерни за местните територии и общности продукти, марки, дейности, забележителности и др. чрез изграждане на Дигитален хъб и мобилно приложение в 8-те общини Лясковец, Стражица, Белене, Никопол, Самоков, Троян, Априлци и Угърчин.

В рамките на тридневния фестивал са предвидени представяне на разработените приложения и социални мрежи, посещения на физически обекти – манастири, изложения и музеи, дигитализирани по проекта на територията на Троян, Априлци и Угърчин, участие на певчески и танцови състави, дегустация на местни храни и организиране на конкурси за най-атрактивно презентиране или най-харесвани от посетителите местни продукти от териториите на партньорите по проекта.

Проектът, както и фестивалът в Априлци, осигурява възможност за безплатно участие на местните общности от общо 115 населени места, подчертават организаторите на проявата.

Фестивал за цифровизацията в 8 общини се проведе от 26 до 28 юли в Априлци
1693
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Проект на Института за агростратегии и иновации
Боянова призова фермерите да се присъединят към първия дигитален хъб в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини