Начало » Новини » Света
27.02.2020 г.

Русия с близо 26 млрд. долара износ на аграрните стоки през 2020 г.

Руските бройлери заминават за Пентагона
Русия с близо 26 млрд. долара износ на аграрните стоки през 2020 г.

Износът на аграрни стоки от Русия чупи рекорди. Както вече не веднъж коментирахме в нашите пазарни обзори, политиката на санкции срещу Русия даде неочакван за западните стратези икономически резултат. Руското правителство реагира огледално и въведен забрана за внос на аграрни суровини от САЩ и Евросъюза, от което в крайна сметка най-пострадоха европейските фермери. В същото време ембаргото срещу Русия стимулира изключително бързото развитие на руското производство, за което впрочем изключително много допринесе и мощната държавна подкрепа за развитие на селскостопанския отрасъл.

В рамките само на няколко години Русия изпревари Щатите и Евросъюза и стана лидер в износа на пшеница за международния пазар – 34,0 млн.т по прогнозните данни за 2019/20 г., в сравнение с 32 млн.т – ЕС и 27,2 млн.т – САЩ.

Русия се превърна и в голям износител на свинско месо за световния и преди всичко азиатския пазар, а само допреди десетина години руснаците бяха в челната десетка на вносителите.

Напоследък с много бързи темпове се развива и руското птицевъдство. NewsLand информира, че в края на 2019 година един от големите руски агрохолдинги от Курска област извърши пробна доставка на пилешки бутчета за армията на САЩ. Според търговски източници Пентагона демонстрира повишен интерес към покупката на екологическо чисто месо за изхранване на американските войници.

Революционен подем в селското стопанство на Русия вследствие на санкционната война

Главният експерт на  Института за конюнктура на аграрните пазари (ИКАР – Москва ) Ана Кудрякова споделя, че освен чисто икономическите предпоставки за пробива на руското птиче месо на международния пазар в значителна степен допринесоха и „някои особености на технологичните процеси, използвани в руските птицеферми, а също така и пилешките породи. Съдържанието на мускулна тъкан в руското сурово бройлерно месо достига 22-25%, срещу 16-18%, характерно за европейските и особено американските пернати, които бързо наддават тегло, но предимно за сметка на увеличено съдържание на мазнини - до 15%, в сравнение с 8-9 на сто в руските продукти, предлагани за износ”. Не на последно място по значимост за развитието на руския износ на месо и месни продукти има „по-ниското съдържание на антибиотици, хормони и други вредни за човешкото развитие компоненти, при по-широкото използване на естествени фуражи, което логично подобрява значително хранителните, вкусовите и здравословните качества на продуктите руско производство.

Производителите споделят, че размерът на първата пробна доставка на руското пилешко месо за нуждите на Пентагона не е голям – само 404 тона, но ръководството на агрохолдинга разчита на значително разширение на пазарната ниша през 2020 г.

Въпреки разпростанението на кароновирусната зараза анализаторите прогнозират увеличение на износа на руска селскостопанска продукция за Азиатския регион и преди всичко за Китай.

Министърът на земеделието на Руската федерация Дмитрий Патрушев констатира, че през последните пет години износа на аграрните стоки от Русия нарасна с 30 на сто – до $25 млрд. В хода на преминалата тези дни XIII конференция по зърнени храни, генералният директор на ИКАР Дмитрий Рилко прогнозира ,че обемът на руския селскостопански износ в стойностно изражение през 2020 г. ще се изкачи до нов исторически връх от $25,8 млрд.

Русия с близо 26 млрд. долара износ на аграрните стоки през 2020 г.
9757
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини