Начало » Важно за фермера » Пчеларство
25.11.2019 г.

Започва масивна паневропейска кампания за опазване на пчелите от пестициди

За чиста околна среда
Започва масивна паневропейска кампания за опазване на пчелите от пестициди

sinor

От днес у в ход Европейска гражданска инициатива за извеждане от употреба на синтетичните пестициди в земеделието до 2035 г., която се провежда в подкрепа на фермерите и за опазване на пчелите и природата. Ако тя успее да събере поне 1 милион подписа до септември 2020 г., тогава Европейската комисия и Европейският парламент следва да превърнат исканията на инициативата в нормативни актове.

90 организации от 17 страни от ЕС съвместно откриват кампанията, която е подкрепена и от множество биоземеделски асоциации. Международни учени вече апелираха за спешни промени, за да се избегне колапса в природата. Четвърт от дивите животни в Европа са опасно застрашени, половината от природните местообитания са в неблагоприятно състояние, екосистемните услуги се влошават.

Междувременно милиони фермери са изтласкани от земеделието заради несправидливи цени, липса на подкрепа от правителствата, латифундисти и големи корпорации. 4 милиона малки земеделски стопанства са изчезнали между 2004 и 2016 г. в ЕС. Настоящата Европейска гражданска инициатива призовава Европейската комисия да внесе законодателни предложения за:

1. Извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г. Премахване на синтетичните пестициди в земеделието на ЕС с 80% до 2030г., започвайки с най-опасните, и достигане на 100% чисто от синтетични пестициди земеделие до 2035г.

2. Възстановяване на биоразнообразието: възстановяване на природните екосистеми в земеделските райони, така че земеделието да се превърне в лост за възстановяване на биоразнообразието.

3. Подкрепа за фермерите в преход: реформи в земеделието, чрез приоритизиране на малките, разнообразни и устойчиви земеделски стопанства, подкрепа за бързо увеличаване на агроекологичните и биоземеделски практики, внедряване във фермите на независими обучения и проучвания.

Тази кампания се организира от обединение на организации на гражданското общество, работещи в секторите: природозащита, земеделие, здравеопазване и пчеларство. Сред организаторите са European networks Friends of the Earth Europe, Pesticide Action Network (PAN), а също и Munich Environmental Institute, Aurelia foundation (Germany), Générations Futures (France) и GLOBAL 2000/Friends of the Earth Austria.

Започва масивна паневропейска кампания за опазване на пчелите от пестициди
21960
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини