Начало » Важно за фермера » Пчеларство
04.03.2016 г.

Пестицид предизвиква нарушения в паметта при пчелите

И в минимални дози

Новозеландски химици и зоолози установиха, че разпространеният пестицид хлорпирифос оказва влияние върху скоростта на обучение на медоносните пчели, при това в много по-ниски от смъртоносните дози, става ясно от тяхна публикация в „Journal of Chemical Ecology”. Авторите на изследването изчисляват минималната ефективна доза от препарата върху пчелите на 50 пикограма (1 пикограм е една трилионна част от грама).

Учените анализирали въздействието на хлорпирифоса върху пчелите в лабораторни условия, като за целта събирали насекоми и ги подхранвали с разтвор на захароза, съдържащ различно количество от пестицида – между 0,5 и 5 000 пикограма. Във всяка група имало не по-малко от 60 пчели. Няколко часа по-късно насекомите били подлагани на поведенчески тестове.

Най-категорични се оказали резултатите от теста за обучение чрез стимулиране на обонянието. В началния етап учените отделили от събраните пчели само онези, които протягали хоботче при поднасяне на капка от разтвора от захароза към антените им (безусловен стимул). След това на всяко насекомо поред поднасяли първоначално разтвор от мастния ненаситен едновалентен алкохол 1-нонанол (условен стимул), а след това разтвор от захароза – първоначално към антените, а след това към хоботчето. После давали възможност на пчелите на поглъщат захароза в продължение на 3 секунди, а след 10 минути повтаряли експеримента. След 4-5 опита пчелите започвали да протягат хоботчето в отговор на условния стимул, което се смятало за приключване на обучението. Час по-късно изследователите отново стимулирали пчелите с помощта на 1-нанолол и още няколко вещества със сходна структура.

Оказало се, че насекомите, които са поели пестицида в доза над 5 пикограма, по-зле си „спомняли” аромата, за който получавали награда. Същевременно учените отбелязват, че и първоначалното обучение на пчелите, получавали дози от 50 и повече пикограма, се е получавало с известно средно забавяне. Най-категорични резултати били получени в групата, получаваща по 5000 пикограма хлорпирифос.

За да определят степента на разпространение на пестицида, изследователите събрали по няколко пчели от 51 кошера в 17 области на новозеландската провинция Отаго. Те установили, че в организмите на насекомите се съдържат между 35 и 350 пикограма хлорпирифос. Наблюденията им се потвърждават от работата на друга група, открила следи от пестицида във водите, въздуха и в растителни образци от цялата страна.

Авторите на изследването отбелязват, че проблемите с паметта у пчелите може да повлияят върху резултатите им в събирането на нектар. Насекомите разчитат на паметта за миризми, които се оказват свързани с възнаграждение.

Съвременните методи за регулиране на употребата на пестициди отчитат само смъртоносните за насекомите дози, като при хлорпирифоса тя е около 100 нанограма (100 хил. пиктограма), докато ефективните опияняващи дози се оказват хиляди пъти по-малки.

Пестицид предизвиква нарушения в паметта при пчелите
11869
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини