Начало » Новини » Коментари
08.11.2019 г.

Обещават електронно да се въведат данните на биофермерите в новия регистър

Преди одита от ЕС, който започва на 19 ноември
Обещават електронно да се въведат данните на биофермерите в новия регистър

sinor

Министерството на земеделието е възложило на „Информационно обслужване“ да обнови съществуващия софтуер, така данните за парцелите, които производителите на биологична продукция са длъжни да декларират в новия регистър, да бъдат вписани електронно. Това съобщи заместник министърът на земеделието Чавдар Маринов при вчерашната си среща с членовете на Българска асоциация Биопродукти.

Самият регистър беше започнат през септември тази година, като идеята е до 15 ноември всички сертифицирани производители да бъдат включени в новия регистър.

„Проблемът е в това, че времето е изключително кратко и мнозина от нас не биха могли да впишат всичките си парцели като номера на декларирания блок на земеделското стопанство (БЗС) плюс пресичанията между поземления имот по КВС/кадастралната карта и блока на земеделското стопанство“, посочи Благовеста Василева. Тя припомни, че още по-трудно ще бъде с описването на номерата на ушните марки на отглежданите животни, затова потърси отговор от администрацията, за да не се получи така, че фермерите да бъдат санкционирани за нещо, което е трудно да бъде осъществено за тези кратки срокове

Самият зам. министър Маринов призна, че решението регистърът да бъде обновен преди 19 ноември, когато започва одитът на Европейската комисия, е твърде амбициозна задача. По всяка вероятност данните в него ще продължат да се обновяват и след тази дата.

Целта на проверките от Еврокомисията е да се провери готовността на 14-те контролиращи лица, с които биофермерите имат договори.

При проверките от 2017 г. ЕК установи, че точно тези сертифициращи организации са допуснали най-големите грешки, в резултат на което Брюксел спря субсидиите за страната, докато българската администрация не организира надзора така, че да се повиши доверието към фирмите, които издават сертификати за биопроизводство. Съмненията бяха свързани с няколко сертифициращи организации, за които има съмнение, че издават сертификати за биопроизводство на конвенционални земеделци, за да бъдат източвани субсидиите за сектор биоземеделие. Проблемът е, че дори след проверките от агенцията по храните, които са установили замърсявания в производството на 11 компании, нарушителите обжалват, въпреки красноречивото доказателство, че не само, че не са био, а дори са използвали средства за растителна защита, които са забранени дори при конвенционалното земеделие.

Именно за да се очистят от тези фирми, родени само да източват субисдиите на истинските биофермери, останалите производители настояват за отнемане на субсидиите от нарушителите. Председателят на асоциацията Албена Симеонова посочи, че около 30 на сто от субсидиите по мярка 10 „Биологично производство“ от ПРСР неправомерно са били получавани от компании, които не са известни на членовете на асоциацията и не са получавали добиви от биопродукция през петте години на спазване на ангажиментите си, каквито са изикванията за това производство.

Обещават електронно да се въведат данните на биофермерите в новия регистър
10424
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
До 30 април 2024 г. тютюнопроизводителите могат да се регистрират в публичния регистър
Дългоочакван документ
Одобриха методика за картографиране, определяне на граници и типа пясъчни дюни
БАБХ електронизира всички услуги в началото на 2024 година
От земеделските производители зависи качеството на подадените данни
Новият лозарски регистър ще помага за управлението на интервенциите в сектора
Знак за качество
Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини