Начало » Новини » Коментари
07.11.2019 г.

Чавдар Маринов: Проверките откроиха 11 фалшиви биофермери, чиито субсидии трябва да бъдат спрени

Среща на зам. министъра на земеделието с браншовата асоциация
Чавдар Маринов: Проверките откроиха 11 фалшиви биофермери, чиито субсидии трябва да бъдат спрени

Чавдар Маринов по време на протестите през пролетта Снимка: Синор.бг

Извънредните проверки върху биопроизводителите, разпоредени от министерството на земеделието въз основа на риск-анализ, изработен съвместно с фонд „Земеделие“ и Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), са показали, че при 70 на сто от площите с рапица, кориандър и резене продукцията е далеч от всякакво биопроизводство. „Нещо повече, данните на БАБХ показаха отклонения дори от нормите на растителната защита за конвенционално произвежданите зърнени култури“, съобщи при днешната си среща с членовете на Българска асоциация Биопродукти заместник министърът на земеделието Чавдар Маринов.

На този етап министерството и агенцията по храните са доказали замърсени проби при 14 сертифицирани биологични производители, за 11 от които резултатите са категорични. „Всички тези производители обжалват наложените от БАБХ санкции, но процедурите са в ход, така че в момента, когато държавата докаже правотата си, ние ще предявим претенции към сертифициращите фирми, които не са осъществили нужния контрол“, посочи Маринов.

Ще припомним, че проблемите с контрола върху българските биопроизводители бяха установени още при управлението на предишния земеделски министър Румен Порожанов, когато одит на Европейската комисия доказа през 2017 г. огромни слабости в работата на частните компании, получили лиценз като контролиращи лица, длъжни да откриват биоземеделците, които не спазват изискванията за биопроизводството. В резултат Еврокомисията спря парите за сектора, докато администрацията не вземе съответните коригиращи мерки.

Тези мерки ефективно бяха въведени едва от пролетта на тази година, когато под натиска на реално действащите биофермери и техните протести браншовиците излъчиха свой заместник министър, представител на сектор „Плодове и зеленчуци“ – Чавдар Маринов, който да отговаря и за биопроизводството.

С назначението на Десислава Танева на поста министър отношението към сектор „Биоземеделие“ рязко се промени и то в положителна посока, като беше създадена отделна дирекция, която само преди дни беше оглавена от Слави Кралев – експерта с 20-годишен опит в областта на правото, познаващ в дълбочина проблемите на сектора.

При днешната среща с биопроизводителите Чавдар Маринов и Слави Кралев подробно разясниха как е процедирано при проверките, направени по сигнали на реално действащите биологични производители.

От близо 6-хилядите регистрирани биологични производители, които притежават сертификати и които фигурират в регистрите на министерството, риск-анализът е показал, че трябва да бъдат проверени 66 фермери, обясни Маринов.

Именно сред тях са и тези 11 производители с фалшиви полета с биорапица, биорезене и биокориандър, за които останалите членове на Българска асоциация Биопродукти дори не са чували да са произвели и един килограм биопродукция за пазара, посочи председателят на асоциацията Албена Симеонова. Колежката й Веселина Ралчева от управителния съвет на асоциацията добави, че данните, качени в публичния регистър впоследствие от тези така наречени биоземеделци, показали, че те имат „нула“ реализирана биопродукция на пазара. Повечето от тях дори не са качили биосертификатите си навреме, както изисква законодателството. 

По този повод Симеонова попита зам. министър Маринов и Слави Кралев дали ще бъдат отнети субсидиите на тези фалшиви биоземеделци, които по неофициални данни на асоциацията през последните пет години са получили около 50 млн. евро, съставляващи 30 на сто от целия бюджет, предназначен за мярка 10 „Биопроизводство“. Браншът отдавна сигнализира за това източване на евросредства. Въпросът е дали администрацията ще успее да ги отлъчи, защото това точене на евросредства срива имиджа на целия бранш.

Слави Кралев припомни, че министерството не е в правото си да предявява претенции директно към фермерите, защото контролът се извършва от сертифициращите организации, които са издали разрешението да действат като биоземеделци. „На този етап тези сертифициращи организации не са предприели санкции срещу разкритите нарушения, но това, което министерството ще предприеме, е да направи предписания, които сертифициращите органи трябва да изпълнят“, посочи Кралев. Ако това не стане, тогава междуведомственият орган, който по същността си е надзор над надзора, може да наложи санкции. Лично Кралев не смята, че ще се стигне до отнемане на лицензи на сертифициращите организации. Още повече, че предстои и одит от Европейската комисия, който ще започне на 19 ноември. Той е от изключителна важност за бъдещето на биофермерите, тъй като страната ни трябва да докаже пред ЕК, че е постигнала перфектен контрол върху всички биоземеделци в страната.

До тази дата министерството ще бъде готово и с новите промени в наредба 5 за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица, посочи зам. министър Маринов.

Чавдар Маринов: Проверките откроиха 11 фалшиви биофермери, чиито субсидии трябва да бъдат спрени
34733
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Мъж и жена от Хасково са задържани за производство и съхранение на препарати за растителна защита
Промени в Наказателния кодекс
Затвор за производство и търговия на фалшиви препарати за растителна защита
Анализ на KPMG
Българите пушат по-малко нелегални цигари
Атака
Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите
В очакване на междинната оценка
Одитът от ЕС ще отвори бюджета за биофермерите през 2020 и 2021 г.
Фонд „Земеделие“ и НАП
Край на далаверата с фалшивите фактури за продадени плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини