През настоящия селскостопански сезон държавите-членки на Европейския съюз внасят по-активно рапица, отколкото продукти от преработката й като рапичен шрот и масло, каквато бе тенденцията през миналия сезон, сочат данни на Европейската комисия.
През периода 1 юли – 27 октомври в общността са внесени общо 2,56 млн. тона рапица – с 90% повече, отколкото за същия период на сезон 2018-2019 г. Най-силно е търсенето на маслодайната култура в Холандия, която е внесла 719,8 хил. тона, следвана от Германия с 519 хил. тона, Франция с 483 хил. тона и Белгия с 459 хил. тона. Основен доставчик пък е Украйна с над 2 млн. тона, или над 80% от цялото внесено в ЕС количество рапица.
Същевременно през първите 4 месеца на сезона държавите-членки са свили вноса на рапично масло с 2% до 100,9 хил. тона и на рапичен шрот с 20% до 150,1 хил. тона. Най-търсен е рапичният шрот в Испания, където са доставени 37% от общото количество, внесено в ЕС от трети страни. При рапичното масло лидер по внос е Полша с 31% от общото количество. Доставките на продуктите от преработката на рапицата пък се осъществяват основно от Украйна и Русия.