По време на съхранението най-честите болести, които могат да нападнат морковите са:
Мокро гниене – причинява се от бактерията Erwinia carotovora, която прониква през ранички. Болестта се развива бързо. В началото нападнатата тъкан потъмнява. Развива се мокро гниене, което разрушава напълно кореноплода. От него остава само обвивката, изпълнена с мътна слизеста маса с неприятна миризма. Болеста се развива при голяма влажност и висока температура.
Склероцийно гниене – среща се много често при съхранението на морковите. По тях се развива полумокро гниене и те се покриват с бял, плътен, памуковиден налеп, изпъстрен с едри, черни склероции. Причинители са гъбите Sclerotinia sclerotiorum и Sclerotinia minor. Те се развиват при хладно и влажно време.
Какво да правите
Морковите да се прибират в сухо време без да се нараняват. Да не се оставят на слънце. Да се съхраняват при температура от 0-4 градуса в пясък, при добро проветряване. Преглеждане и остраняване на загнилите моркови.