Начало » Важно за фермера » Пчеларство
24.10.2019 г.

ЕП отхвърли смекчаването на правилата за опазването на пчелите от пестициди

Въпреки нежеланието на мнозинството страни в ЕС
ЕП отхвърли смекчаването на правилата за опазването на пчелите от пестициди

Депутатите в Европейския парламент отхвърлиха смекчаването на правилата за опазването на пчелите от пестициди, след като мнозинството държави-членки на Европейския съюз успя да накара Европейската комисия да промени предложението си по този въпрос в противоречие с насоките от 2013 г. на Европейската агенция за безопасност на храните (ЕАБХ), съобщиха от пресцентъра на законодателната институция. ЕП прие резолюция с квалифицирано мнозинство от 533 гласа „за”, 67 „против” и 100 въздържали се.

Проектопредложението на ЕК имаше за цел да включи в законодателството на ЕС насоките от 2013 г. на ЕАБХ за намаляване на употребата на пестициди, които вредят на пчелите. Насоките описват как пестицидите трябва да бъдат тествани, за да се оцени адекватно тяхното остро и хронично въздействие върху пчелите. Според първоначалното предложение на ЕК пестицидите трябваше да останат на пазара само при условие, че успешно преминат тези нови тестове. Повечето държави-членки на ЕС обаче се противопоставиха на разпоредбите, принуждавайки ЕК да направи компромис и да задържи само тези, които пазят пчелите от остро токсично излагане.

В приетата вчера резолюция на ЕС се посочва, че е недопустимо държавите-членки да се противопоставят на пълното прилагане на насоките от 2013 г. на ЕАБХ спрямо пчелите. Предложените от тях мерки въвеждат промени само по отношение на проблема с острата токсичност за пчелите, но не засягат проблема с хроничната токсичност при медоносните пчели, както и при земните и самотните пчели. Освен това текстът на ЕК не представя най-новите достижения на научните и технически познания и не би променил нивото на защита, което вече съществува, изтъкват евродепутатите. Те също така подчертават, че ЕК не е трябвало да отстъпва, а да използва пълноценно своите правомощия, тъй като 16-те държави членки, възпрепятстващи прилагането на критериите за защита на пчелите, не формират квалифицирано мнозинство.

Резолюцията призовава ЕК да да представи по-строги правила за опазване на пчелите, като разработи ново законодателно предложение въз основа на най-новите научни и технически познания.

Евродепутатите припомнят установения от ЕК „драстичен спад в появата и разнообразието на всички видове европейски диви насекоми опрашители, включително диви пчели, сирфидни мухи, пеперуди и молци. Множество видове опрашители са изчезнали или са застрашени от изчезване“. Само в ЕС около 84% от видовете култури и 78% от дивите цветя зависят най-малко частично от опрашване от насекомите, почти 15 милиарда евро от годишната продукция на ЕС в селското стопанство са пряка заслуга на опрашването от насекоми, сочат експертни оценки.

"Като се противопоставихме на твърде ниските критерии за оценка на опасността от пестициди за пчелите, искахме да зададем един прост въпрос: сериозно ли опазваме околната среда? Сериозно ли защитаваме живите организми? Резултатът е много ясен: благодарение на нашата мобилизация много голяма част от ЕП отхвърли слабото предложение за опазване на пчелите. Сега се обръщаме към ЕК да  преразгледа и да ни представи нов проект за законодателни мерки, които премахват най-опасните пестициди за пчелите“, заяви председателят на комисията по околна среда и евродепутат от Франция Паскал Канфен.

ЕП отхвърли смекчаването на правилата за опазването на пчелите от пестициди
18672
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини