Начало » Важно за фермера » Пчеларство
25.09.2019 г.

Според ЕК производството на мед в ЕС не успявало да задоволи търсенето

Български евродепутат настоява за защита на пчеларите при споразумение с Меркосур
Според ЕК производството на мед в ЕС не успявало да задоволи търсенето

Европа не успява да произведе достатъчно мед, за да удовлетвори търсенето на вътрешния си пазар, заяви на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент Джон Кларк, директор на отдел „Международни отношения“ към Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, цитиран от пресофиса на българския евродепутат Иво Христов. Кларк направи изказването отговор на питането на Христов какъв инструмент за защита на европейските пчелари предвижда Европейската комисия в случай на силен натиск от държавите в Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), с които ЕС подготвя споразумение за безмитна търговия и които са големи производители и износители на мед.

„Би ли пояснил представителят на ЕК какъв инструмент за защита на европейските пчелари предвижда тя в случай на силен натиск от страна на Меркосур, който със сигурност ще дойде бързо? Кога и как може да бъде задействан той и ако няма такъв, как предвижда ЕК да защити европейските пчелари?“, потърси конкретна информация българският евродепутат.

Според представителя на ЕК обаче медът от Меркосур е с по-високо качество от китайския и се очаква с приемането на споразумението до 5-10 години южноамериканският мед да измести китайския в Европа.

На свой ред Христов посочи последни данни, според които в Европейския съюз за миналата година са произведени 230 000 тона мед. Държавите от Меркосур произвеждат общо почти 140 000 тонаи и близо една трета от това количество (45 000 т.) ще може да се пласира безмитно в Европа, ако споразумението влезе в сила. „Цената на меда от Меркосур обаче и сега е по-ниска от себестойността на меда, произвеждан в Европа. Считам, че стратегията на ЕК е порочна и ощетява местните производители. Вместо стимули за сектора, чрез споразумения за безмитен внос от трети страни тя ще засили пазарния натиск и в средносрочен план ще доведе до криза в сектора и до понижаване на качеството на продукта. Пчеларството е не само производство, но и ключов елемент за съхранението на природното равновесие и трябва да бъде защитено от безпощадната логика на пазара“, изтъкна българският евродепутат.

Той припомни, че пчеларите в Европейския съюз са изправени пред редица трудности, произтичащи от промяна в климата, ефекта от монокултурното земеделие, използването на различни препарати и др., а за голяма част от българските производители на мед пчеларството е малък, но много важен допълнителен поминък.

Аржентина годишно произвежда около 76 000 тона мед, Бразилия 42 000 тона, Уругвай 20 000 тона, Парагвай – близо 2 000 тона. В България годишното производство на мед е между 10 и 11 000 тона, голяма част от които са за износ.

Според ЕК производството на мед в ЕС не успявало да задоволи търсенето
15752
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Десислава Танева коментира, че документът ще се отрази негативно на пчеларите в България
България иска по-висок процент обвързана подкрепа в новата ОСП
Производители и преработватели на пчелен мед се обявиха против споразумение между ЕС и Меркосур
Съществува реална опасност българският мед да изгуби своите пазари в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини