Начало » Новини » Света
02.07.2019 г.

ЕС се споразумя с Меркосур за взаимната търговия

Партньорство
ЕС се споразумя с Меркосур за взаимната търговия

sinor

Европейският съюз и държавите от блока Меркосур, включващ четирите държави от Южна Америка Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, постигнаха политическо съгласие за балансирано и всеобхватно споразумение за свободна търговия. Новата рамка е част от по-широко споразумение за асоцииране между двата региона и ще обедини тяхното стратегическо политическо и икономическо партньорство, като създаде значителни възможности за устойчив растеж, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

ЕС е първият голям партньор, който постига търговски пакт с Меркосур. Споразумението обхваща население от 780 милиона душ и ще гарантира тесните политически и икономически отношения между ЕС и Меркосур.

В споразумението се поддържат най-високите стандарти по отношение на безопасността на храните и защитата на потребителите, както и на принципа на предпазните мерки за безопасността на храните и правилата в областта на околната среда и се съдържат конкретни ангажименти по отношение на трудовите права и опазването на околната среда, включително изпълнението на Парижкото споразумение относно изменението на климата и свързаните с него правила за прилагане.

Основни характеристики на търговско споразумение между ЕС и Меркосур

Междурегионалното споразумение между ЕС и Меркосур ще премахне по-голямата част от митата върху износа на ЕС към Меркосур, което ще увеличи конкурентоспособността на предприятията в ЕС, като им спести 4 млрд. евро от мита годишно.

По отношение на промишлените сектори на ЕС това ще допринесе за стимулиране на износа от ЕС на продукти, за които досега са се прилагали високи и понякога възпиращо високи тарифи. Те включват автомобили (тарифа от 35 %), автомобилни части (14—18 %), машини (14— 20 %), химични продукти (до 18 %), фармацевтични продукти (до 14 %), облекло и обувки (35 %) или трикотажни тъкани (26 %).

В областта на хранително-вкусовата промишленост ЕС ще се възползва от намаляване на съществуващите високи мита, прилагани от Меркосур върху износа на ЕС на захарни изделия и шоколадови продукти (20 %), вина (27 %), алкохолни напитки (20—3 5 %) и безалкохолни напитки (20—35 %).

Освен това споразумението ще предостави безмитен достъп, подлежащ на квоти, за млечни продукти на ЕС (понастоящем тарифата е в размер на 28 %), по-специално за сиренето.

Държавите от Меркосур ще въведат правни гаранции за защита от имитации на 357 висококачествени европейски хранителни продукти и напитки, признати като географски означения (ГО), като например Tiroler Speck (Австрия), Fromage de Herve (Белгия), Münchener Bier (Германия), Comté (Франция), Prosciutto di Parma (Италия), Polska Wódka (Полша), Queijo S. Jorge (Португалия), Tokaji (Унгария) или Jabugo (Испания).

Споразумението ще разкрие нови възможности за стопанска дейност в държавите от Меркосур за дружествата от ЕС, които извършват продажби въз основа на държавни поръчки, и за доставчиците на услуги в областта на информационните технологии, телекомуникациите и транспорта, наред с други области.

То ще улесни граничните проверки, ще намали бюрокрацията и ще ограничи използването на експортни такси от държавите от Меркосур. По-малките предприятия от двете страни също ще извлекат ползи благодарение на нова онлайн платформа, предоставяща лесен достъп до цялата съответна информация.

Паралелно с осигуряването на значителни икономически ползи, търговското споразумението също така насърчава високите стандарти. ЕС и Меркосур се ангажират с ефективното изпълнение на Парижкото споразумение за климата. Специална глава, посветена на устойчивото развитие, ще обхване въпроси като устойчивото управление и опазването на горите, спазването на трудовите права и насърчаването на отговорно поведение на стопанските субекти.

Организациите на гражданското общество се предоставя възможност активно да наблюдават изпълнението на споразумението, включително във връзка с правата на човека, социалните и екологичните проблеми.

Споразумението освен това ще предостави нов форум за тясно сътрудничество за по-устойчив подход към селското стопанство и, като част от политическия диалог в рамките на споразумението за асоцииране, ще вземе предвид правата на коренното население. Споразумението също така гарантира на ЕС и Меркосур правото да регулират в интерес на обществото и запазва правото им да организират обществените услуги по начин, който сметнат за подходящ.

Стандартите на ЕС за безопасност на храните ще останат непроменени и целият внос ще трябва да отговаря на строгите стандарти на ЕС, както е понастоящем. Договорените разпоредби на споразумението в областта на безопасността на храните, здравето на животните и растенията ще засилят сътрудничеството с органите на държавите партньорки и ще ускорят потока от информация за всякакви потенциални рискове посредством по-пряка и ефективна система за информация и уведомяване.

Търговското споразумение, постигнато на 1 юли 2019 г., е част от всеобхватно ново споразумение за асоцииране, в процес на договаряне между ЕС и държавите от Меркосур.

Двете страни по споразумението предстои да извършат правен преглед на договорения текст с цел изготвяне на окончателния му вариант за асоцииране и всички негови търговски аспекти. След това Комисията ще го преведе на всички официални езици на ЕС и ще представи споразумението за асоцииране на държавите — членки на ЕС, и на Европейския парламент за одобрение.

ЕС се споразумя с Меркосур за взаимната търговия
11581
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини