Начало » Важно за фермера » Пчеларство
07.08.2019 г.

Съществува реална опасност българският мед да изгуби своите пазари в ЕС

Производители и преработватели на пчелен мед се обявиха против споразумение между ЕС и Меркосур
Съществува реална опасност българският мед да изгуби своите пазари в ЕС

През изминалата седмица от Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти се обявиха категорично против споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай. Асоциацията, която представя преработвателите на над 90% от българския пчелен мед, заедно с Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти в България изпратиха писмо до Министерството на земеделието, горите и храните съобщиха от организициите. Писмото посочва заплахите за българското земеделие и в частност за българското пчеларство, ако съгласието влезе в сила .  

През септември двете асоциации заедно със Сдружението на българските производители на биопродукти и областният пчеларски съюз Русчуклия ще представят на редовна сесия българския парламент своята позиция.

Според тях съществува реална опасност българският конвенционален и биологичен мед да изгуби своите пазари в ЕС и секторът да бъде обречен на гибел. Споразумението ще даде възможност на 45 хил. тона мед от Южна Америка да попадне на европейския пазар без мито на доста по-ниска цена.

Цената на южноамериканският мед е с около 30% по-ниска от тази на българския поради ниските производствени разходи, високата инфлация в тези страни и занижения контрол върху производствения и преработвателния процес. Като европейски производители и преработватели ние сме принудени да спазваме редица правила на ЕС. Опасяваме се, че огромно количество мед от Меркосур ще попадне в Европа с не дотам изпълнени критерии за качество“, коментира ситуацията председателят на Асоциацията на преработвателите биологични пчелни продукти Владимир Русев.

Според Русев България произвежда около 10 хил. тона мед, от които 8 хил. тона се реализират на европейския пазар. Отчитайки и украинската квота на мед за ЕС, която е над 8 хил. тона и с 30% по-ниска цена спрямо българската продукция, общото количество на внасяния на европейския пазар мед е над 53 т. При тези облекчени условия за Украйна и Меркосур българските пчелари са поставени в непосилна конкурентна среда.

И в момента мед от Южна Америка, около 35 хил. тона предимно от Бразилия и Аржентина, се реализира на европейския пазар, но със защитно мито от 17,3%. За меда от Украйна защитното мито също е 17,3%. Това намалява разликата от 30% в цените почти наполовина. Българските преработватели предупреждават, също така, че вносът от южноамериканското обединение може да доведе до появата на нови пестициди и болести в Европа. 

Една от мерките, които асоциацията предлага да бъдат взети, е да се търси намаление на квотата от Меркосур в рамките до 10.000 тона годишно максимум, и/ или да се предвиди постепенно увеличаване на квотата в рамките на 5 години. Както и да се предвиди финансова подкрепа за всички пчелни семейства в рамките до 30-40 евро на семейство годишно. Друга поставена мярка е да се предвидят финансови средства и мерки за подкрепа на реализация на български пчелен мед в малки разфасовки (в буркани) директно на пазарите на ЕС, в търговски вериги и други канали за продажба.

Българското законодателството трябва да бъде оптимизирано в посока подкрепа на пчеларския сектор. Нужна е дългосрочна стратегия за подкрепа на производството на български биологичен пчелен мед, като алтернатива за постигане на по-високи ценови нива и увеличаване обема на продажбите от България.“, категоричен е Владимир Русев, председател на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти.

Предстоят срещи на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти с българските депутати от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП - Асим Адемов, Атидже Илиева и Иво Христов. Вече текат разговори с председателя на Делегацията на българските социалисти в ЕП - Петър Витанов. Преработвателите на био пчелни продукти ще настояват пред евродепутатите да поставят въпроса за българското пчеларство пред еврокомисаря по земеделие Фил Хогън, който да се изкаже в европарламента и да заяви официално позицията си.

По настояване на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти ще бъде инициирана и среща с българския еврокомисар Мария Габриел.

Организира се среща с председателя на българската парламентарна комисия по земеделието и храните Мария Белова за обсъждане мерките, които трябва да се предприемат срещу заплахата пред родното пчеларство.

На следващата среща на Европейската федерация на дистрибуторите и фирмите, пакетиращи пчелен мед (FEEDM), Владимир Русев ще представи позицията на българския сектор пчеларство пред всички 20 членове.

Преработвателите търсят контакт с работната група по пчеларство в Копа Коджека (Обединението на организации на селскостопански производители и кооперативи в Европейския съюз), за да обсъди с тях заплахите пред европейското пчеларство и бъдещето на сектора в светлината на споразумението ЕС-Меркосур.

Ще бъдат инициирани срещи с други сектори на селското стопанство у нас - говедовъдните асоциации например, за да бъдат обединени усилията в борбата срещу подписване на споразумението.

Съществува реална опасност българският мед да изгуби своите пазари в ЕС
20530
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Служебен министър на земеделието и храните
Старият, нов министър Кирил Вътев встъпи в длъжност
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Загрижени за собствените си износители
Властите в Унгария вече нямат нищо против вноса на украински мед
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Зам.-министър Стратев участва в дискусия на земеделските министри на ЕС и Вишеградската четворка
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини