Начало » Хоби земеделие » Цветарство
17.09.2019 г.

Не садете амурски кисел трън край житни ниви

Полезни практики
Не садете амурски кисел трън край житни ниви

sinor

В много български дворове киселият трън е предпочитан вкус, още повече че има полза и от плодовете му, които изпреварват лимона по съдържание на витамин С. Близък негов роднина е и амурският кисел трън (Berberis amurensis), разпространен в Далечния изток по поречието на река Амур в Русия и в Северен Китай.

Амурският кисел трън е разклонен храст с височина около 1,5 м, а клонките му са украсени с триделни бодли. Цветовете са двуполови, дребни, жълти, събрани в гроздовидни съцветия. Цъфти през май-юни, а плодовете му узряват през септември. Те са червени, имат кисел вкус и са изключително витаминозни.

Саденето на киселия трън покрай житни ниви е нежелателно, защото е междинен гостоприемник на линейната ръжда - изключително опасно заболяване по зърнените култури. В този смисъл трябва да се каже, че амурският кисел трън е по-безопасен, понеже практически не се напада от ръждата.

За отглеждането му се избират полусенчести места. За разлика от често отглеждания у нас по паркове и градини обикновен кисел трън (Berberis vulgaris), който е светлолюбив, то за амурския кисел трън е необходимо известно засенчване – неслучайно той обича широколистни гори.

Размножаването на амурския кисел трън става и от семена. За по-доброто им покълване се прилага стратификация. Едната възможност е семената да престоят в почвата през цялата зима. Другият начин е останат в хладилник 3-5 месеца. Кълняемостта е сравнително висока. Тъй като младите едногодишни растения (пониците) не растат бързо -височина около 5-6 см, това позволява да се отглежда по-гъст посев - например растенията да са на 10 см едно от друго. Фиданките започват да цъфтят към 4-5-ата година.

Едногодишните растения от амурски кисел трън имат т.н. ювенилни (млади) листа, които обикновено се различават от тези на възрастното растение първите 2-3 години. Листата са кръгли, с дълги реснички по периферията и са дълги около 3-4 мм. В основата имат малки бодли. Разпознаването на различните видове (амурски от обикновения кисел трън) в това състояние е почти невъзможно.

Младите растения остават в разсадника две години. След това е необходимо да се прехвърлят в съдове за още толкова време. В тях достигат височина около 1 m и частично започват да цъфтят. После храстите се прехвърлят на постоянно място. Тази операция да става навреме и да има пръст около корените, иначе растенията боледуват.

Кореновата система на амурския и на обикновения кисел трън е мощна и разклонена, затова трябва да се прекопава внимателно с вила от периферията на храста към стъблото. Корените на амурския кисел трън са жълти поради високото съдържание на берберин, имат кафеникава кожица. Понякога се препоръчва размножаване на киселия трън чрез делене на храста, но е доста трудоемко.

Не садете амурски кисел трън край житни ниви
56487
 

Последни материали
Виж
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Свързани материали
Виж
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Полезни съвети
Какво да внесем в почвата през есента
От 1 до 3 септември
За осма година в Момчиловци се провежда Фестивалът на киселото мляко
Причината е не само в сортовете
Къде отива сладостта на доматите и защо киселеят?
Пазари
И Полша обмисля производство на мляко с българска закваска
Практика
Да отгледаме разсад за ранна реколта от краставици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини