Раннопролетните посеви се засяват от януари до средата на март. За да се получава непрекъснато продукция за пазара, най-добре е да се съчетае предзимното (ноември-декември) с раннопролетното засяване. То обаче трябва да се извършва на етапи през 10-15 дни.
Спанакът е много взискателен към почвата. Расте на много богати на органични вещества и достатъчно влагозадържащи почви. За много ранните посеви са подходящи парцели с глинесто-песъчлива почва. Подготовката на площта започва непосредствено след като се прибере предшественикът, който обикновено е наторен с органичен тор. Когато почвата е бедна на хранителни вещества, необходимо е преди изораването да се натори с оборски тор - 3-4 т/дка. Понеже количеството на оборския тор често не е достатъчно, най-целесъобразно е да се извърши органо-минерално торене с 1-2 т оборски тор, 20 кг амониев нитрат и 30 кг суперфосфат на декар. След изораването мястото се бранува и заравнява.
Спанакът се засява на равна повърхност с редосеялка на разстояние около 20 см между редовете. За 1 дка са необходими около 2,5-3 кг семена с кълняемост 90-95 на сто. Трябва да се избягва по-висока сеитбена норма, понеже се получават гъсти посеви, а оттам и значително увеличаване на нестандартната продукция. За да се ускори поникването с 2-3 дни, семената може предварително да се накиснат. Това се извършва с обикновена вода, като 2-3 пъти в денонощието водата се сменя.
С накисването на семената се повишава теглото им, което трябва да се има предвид, когато се определя сеитбената норма. За да се извърши по-равномерно засяване, семената леко се просушават или се примесват със сух пясък. Важно е също така накиснатите семена да се засяват във влажна почва. Най-добре е посевът да се полива чрез дъждуване. Ако това не е възможно, се изгражда напоителна система от лехи, като тировете се оформят с плуг след сеитбата.
Когато сеитбената норма е определена правилно и площта е добре подготвена, за посева се полагат по-ограничени грижи. Обикновено при засушаване се извършват 1-2 поливки. Прави се едно подхранване с около 20 кг/дка амониева селитра преди поливката. През време на вегетацията може да се наложи и плевене на посева. Не се препоръчва прореждане, понеже то е трудоемко. Освен това по-гъсто поникналите растения образуват изправена розетка, което улеснява прибирането на реколтата.
Спанакът се прибира, когато растенията са образували 5-6 добре оформени листа. Беритбата се извършва ръчно, когато спанакът е предназначен за пазара. Дневната норма е около 25 килограма. При изваждането трябва да се запазва кореновата система, която предпазва листата от завяхване. Спанакът, предназначен за консервната промишленост, се прибира чрез окосяване. На изскубаните растения се премахват пожълтелите листа, а от окосените се отстраняват жълтите листа и плевелите.
Прибирането се извършва сутрин рано, след вдигане на росата, защото и най-малкото количество вода по листата създава условия за бързо загниване. Спанакът бързо губи стопанските си качества, затова веднага след прибирането се поставя в кафези и се извозва на пазара или в преработвателните предприятия. От декар се получават около 1000-1500 кг спанак. От в. Фермер