Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.08.2019 г.

Как да оздравите почвата със сидерати за доматите

Изключителни ползи и срещу болестите
Как да оздравите почвата със сидерати за доматите

sinor

Сидератните култури се отглеждат с няколко цели като това да подобрят качеството на почвата за сметка на естественото „разхлабване“ чрез корените, да защитят почвата от ерозия и да създадат конкуренция на плевелите с насищане с органичен материал. Именно затова и сидератите се наричат „зелен тор“.

Всъщност ползите от тези култури не се ограничават само до торенето и ограничаването на ерозията. С  правилен избор на „зелен тор“ е напълно възможно да се намали количеството на патогенни микроорганизми, което е особено важно при отглеждането на домати на малки участъци и в оранжерии, където е невъзможно да се прилагат пълноценно правилата на сеитбооборота – отглеждане на едно и също място не по-често от веднъж на три години.

При фитофтора по доматите белият синап действа чрез биофумигация.

Болестта се предизвиква от фитопатоген, постоянно присъстващ в повечето почви, който се активира при влажно и хладно време. Той е в състояние за много кратко време да унищожи плодовете на усърдната ни работа. За профилактика и борба с фитофтората, освен агрохимичните мероприятия е добре да се засява бял синап.

Последователите на органичното земеделие наричат синапа „градинска бавачка“. Той е богат на ефирни масла, които оздравяват почвата не само при фитофтора, но и срещу други патогени, предизвикващи кореново гниене.

Растението действа като биофумигант на прилична дълбочина, тъй като корените му могат да достигнат до три метра. Така работи и срещу уплътняването на почвата и насищането и с кислород.

Методите на биофумигация се прилагат предимно от любителите на органичното земеделие. Синапените растения произвеждат газ –  изотиоцианат. Той се образува при повреждане на клетките (при раздробяване, косене или смилане), а съединенията, наречени глюкозинолати влизат в контакт с почвените ензими при влажни условия.

Разкисляване на почвата с помощта на фацелия

Известно е, че доматите не понасят кисела почва, но се чувстват добре в неутрална. Основно преимущество на фацелията е това, че при разлагане действа като разкислител и създава благоприятна среда за кореновата система на доматите.

Фацелията, подобно на горчицата, съдържа много етерични масла във всички части на растенията.

Тя се развива и разлага много бързо и е добре да се засява в началото на пролетта. Добре е да се оставят няколко растения, които да привличат пчелите, защото фацелията е медоносно растение.

Мъхнатият фий е най-добрия сидерат за доматите

Известен е още като пясъчен фий и глушина.

В резултат на редица научни изпитания в щата Мериленд екип от специалисти установили, че мъхнатият фий съдържа неизменно високи количества азот и биомаса.

Растенията не само могат да осигурят необходимото количество азот за пълноценното развитие на доматите, но доставят и две други основни хранителни вещества – фосфор и калий в значителни количества, както и редица други микроелементи.

Глушината може да се отглежда като зимна култура, която се засява около два месеца до настъпване на зимата. Растенията поникват за около седмица и при достигане на 12 см височина, се срязват – от тях се приготвя течен тор, който се разрежда в съотношение 1 към 10.

Може да се избере и друга опция – като бавно действащ зелен тор. В този случай растенията се срязват месец след засяване, когато са все още млади (на височина около 6 см). Заравят се плитко в повърхностния слой и биомасата постепенно се трансформира от почвените микроорганизми. Възрастните растения на пясъчния фий се разлагат много бавно и до момента на засаждане на доматите няма да се получи желания ефект.

Как да оздравите почвата със сидерати за доматите
47323
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
За да не получим антиефект
Съвместимост на сидератите със зеленчуците
След прибиране на реколтата
Пет от най-бързите сидерати за есенно зелено торене
Полезно за градинарите
Какво не знаем за ползите от глината в градината?
Нулевата обработка на почвата и сидератите са разумните практики
Високите цени на торовете подтикват фермерите към дългосрочни решения
Местни фермери сравниха значението им с това на Ноевия ковчег
Сидерати спасиха почвата в нивите при наводненията в Северна Америка
Какво да правим със сидератите в късна есен – съвети на специалистите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини