Начало » Новини » Коментари
06.08.2019 г.

Джиков: Заради чумата 20-процентните проверки на площите със зеленчуци ще се забавят

След Консултативния съвет
Джиков: Заради чумата 20-процентните проверки на площите със зеленчуци ще се забавят

sinor

На последното заседание на Консултативния съвет в сектор „Плодове и зеленчуци“ експертите от министерството на земеделието поеха ангажимент проверките на заявените за подпомагане площи по обвързаната подкрепа да стават върху 20 на сто от нивите вместо 5%, каквато е досегашната практика. Заради африканската чума и опасността от разпространение на заразата обаче тези проверки временно са спрени, но браншът очаква в скоро време да бъдат възстановени, съобщи за Синор.БГ Тодор Джиков, съветник на заместник министъра на земеделието Чавдар Маринов и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Актуалната статистика на агроминистерството за площите със зеленчуци, заявени за подпомагане тази година, показва, че спрямо 2018 г. градините с картофи, лук и  чесън през 2019 г. са намалели с цели 40 хиляди декара, или с 4 хиляди хектара, което е сигнал, че чертожниците, участващи в различни схеми, са се ориентирали към други производства.

От данните на ведомството се вижда, че тази година имаме сериозен ръст в заявените площи с домати и краставици, чиито ставки бяха завишени, посочи Джиков. Според данните на агроведомството площите с домати тази година са се увеличили с 11 000 дка, или с 30% повече от градините през 2018 г., когато домати са се гледали върху 38 150 дка. Тази година заявените площи с домати са 49 610 дка.

При такъв ръст в площите потребителите би трябвало да усетят пренасищане на пазара, но това не е факт. „Вместо това дефицитът от този зеленчук продължава да съществува, а цените на доматите по пазарите са като миналогодишните, което е необяснимо“, посочи още Джиков.

Именно затова и браншовиците са поискали от администрацията да увеличи четирикратно теренните проверки. Проблемът е, че схемите могат да се пренесат в различни посоки. Често ливади и пасища или дори ниви се заявяват като градини с домати. И ако общинските служби по места не инспектират навреме, измамната схема няма как да се разкрие.

Вероятно и затова в проектите на регламенти за ОСП след 2020 г. се предвижда 100-процентна проверка на всички заявени площи, което ще става дистанционно и чрез сателитно заснемане на площите.

Засега администрацията не намира и верния път за подпомагане на оранжерийното производство, което се оказа сред най-несубсидираните подсектори от всички земеделски дейности в страната. Въпреки че от 2017 до 2019 г. има леко увеличение в площите с оранжерии, все пак делът на субсидиите спрямо приходите и разходите за производство за твърде незначителни и нормата на рентабилност не е висока. Ако през 2017 г. заявените за субсидии площи са били едва 6 980 дка, то през 2019 г. размерът им е едва 7 650 дка. Докато нормата на рентабилност при оранжерийните домати е едва 15,38%, то при доматите, произведени на полето, тази норма 47,97%. Тази норма се изчислява като дял на обвързаното производство към приходите и разходите, необходими за отглеждането на културите.

Интересното е, че нормата на рентабилост при краставиците, отглеждани на полето, надхвърля 213,96%, но въпреки това размерът на ставките при краставиците и доматите остана един и същ.

Очевидно е, че в преговорите по бъдещата ОСП браншовиците от този сектор трябва да се подготвят много добре, за да защитят позициите си при подпомагането на сектора през следващия период.

Джиков: Заради чумата 20-процентните проверки на площите със зеленчуци ще се забавят
12009
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Сигнал
Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега
Казус с продължение
Административен мор оставя без обвързана подкрепа кравеферми с история
За кандидатите по обвързаното подпомагане
Калкулаторът за преобразуване на семена в грамове при зеленчуците е качен на страницата на ДФЗ
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Стратегически план - промени
С 15 на сто се вдига ставката за обвързаната подкрепа за зеленчуци
Наръчник за директните плащания – шеста част
Породите месодайни и застрашени от изчезване говеда, за които ще има обвързана подкрепа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини