Начало » Новини » Страната
27.07.2019 г.

ЕК ще вземе решение дали да се обезщетяват унищожените свине в личните стопанства

Местните дружинки са безценни в борбата с дивите прасета според опита в ЕС
ЕК ще вземе решение дали да се обезщетяват унищожените свине в личните стопанства

Темата за обезщетения за унищожените домашни прасета в личните стопанства, които не са регистрирани и нямат мерки за биосигурност, ще бъде поставена на ниво Европейска комисия, тъй като засяга всички страни от Източна Европа, заяви по повод усилията за пресичане на разпространението на африканската чума по свинете министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, цитирана от пресцентъра на ръководеното от нея ведомство. „Комисията ще вземе решение за тях, защото към момента според законодателството те не подлежат на пазарно обезщетение. След това българските власти ще предложат решение“, посочи Танева. Тя добави, че според европейското законодателство след приключване на процеса по унищожаване на животните в регистрираните свинекомплекси държавата е длъжна да обезщети собствениците по цена, определена с наредба. „След това страната-членка подлежи на рефинансиране по този разход от страна на Европейската комисия, като възстановяването е в размер на 75%“, уточни министърът. Тя обаче отбеляза, че за да се случи това е налице изискване мерките, които се прилагат спрямо АЧС, да бъдат съгласно европейското законодателство. „Страната ни получи уверение, че мерките се прилагат според изискванията и у нас ще се проведе тази процедура“, изтъкна Танева.

Освен това всички координационни действия на службите, които се предприемат във връзка със заболяването, се обсъждат със свиневъдния и индустриалния сектор, както и с европейски и български ветеринарни експерти, подчерта тя. Министърът призова за обединение и диалог между всички власти, за да се обясни на обществото колко застрашаващо за икономиката на страната ни е това заболяване.

Тя описа и възможните хуманни методи за евтаназиране на болните животни. При умъртвяване с газ се използва висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед, а отгоре се поставя пяна, за да „запечата”, защото процедурите се извършват м помещения, които не са напълно изолирани херметично. Другият метод е чрез електричество.

Танева е убедена, че няма риск от екокастрофа след загробване на заразените свине. „Умъртвените животни се загробват в подходящо за целта място, което е определено в плановете на всеки свинекомплекс“, уточни тя.  Министърът изтъкна, че в никоя държава такъв обем животни не е унищожаван по друг начин – загробването на заразени с АЧС животни се използва като метод и в Румъния, където има 1 645 огнища с домашни свине, в Полша – 241 огнища, в Литва – 13. В България към момента има регистрирани 21 огнища, припомни тя.

Танева обясни също, че ндустриалният сектор е категорично против транспортирането на евтаназираните животни до екарисажа в град Варна. „Това е риск за разнасяне на вируса. Няма начин в една кола да бъдат натоварени толкова умъртвени животни и да не се допусне контаминиране на средата, през която тя минава. Вторият вариант са мобилните инсинератори, които имат обекти за събиране и унищожаване на вторичните отпадъци по договори. Никой животновъд не би допуснал кола в стопанството си, която е преминала през обект за унищожаване с АЧС“, обясни тя.

Министърът определи депопулацията на дива свиня като едина от приоритетните мерки на държавата за борба с АЧС. Тя подчерта, че практиката в 13 страни от Европейския съюз, които се борят със заболяването показва, че най-успешно с депопулацията са се справили местните дружинки, защото познават терена добре. „Те трябва да бъдат финансови стимулирани. Към момента имаме 20 случая на АЧС по диви свине.  По европейската пътна карта на заболяването ловните дружинки ще претърсват за трупове в инфектираните зони. След това ще се премине към депопулация“, уточни Танева. По думите й извън тези зони ще бъде извършена и масова депопулация и подборен лов, който е разрешен.

ЕК ще вземе решение дали да се обезщетяват унищожените свине в личните стопанства
7378
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
От БАБХ предприемат мерки за пресичане на разпространението на болестта
Откриха изхвърлени трупове на домашни свине с АЧС в Пловдивско
В последните две години няма случаи на АЧС във ферми у нас, но рискът остава висок
Министерският съвет одобри План за контрол и предотвратяване разпространението на АЧС до 2026 г.
Под 10% от проверените през 2023 г. глигани са заболели от АЧС
Освен дивите свине проверявайте и домашните за трихинелоза!
От ИАГ призовават ловците да бъдат отговорни и им пожелават добра слука
Открива се груповият лов на дива свиня и ловът на местен дребен дивеч
Заради откриването на груповия лов на дива свиня от 1 октомври
БАБХ напомня на ловците да предават проби за изследвания за АЧС
В изпълнение на стратегии на ЕС за пресичане на разпространението им
Обучават още 4000 ловци за борба с АЧС и птичия грип
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини