Начало » Новини » Страната
12.01.2024 г.

Освен дивите свине проверявайте и домашните за трихинелоза!

Под 10% от проверените през 2023 г. глигани са заболели от АЧС
Освен дивите свине проверявайте и домашните за трихинелоза!

sinor.bg

През миналата година ветеринарни лекари, ловци и експерти в ловните стопанства са текствали 11 259 диви свине за смъртоносната болест Африканска чума по свинете АЧС. Положителни за този вирус се оказали 839 глигана, или под 10% от проверените, което е доста под предишните нива, предизвикали серозен спад в популацията на глиганите. Това съобщи зам. министърът земеделието Мирослав Маринов, който заедно с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните БАБХ Светлозар Патарински представиха пред журналисти как се вземат пробите за изследве на дивеча.

Според законодателството при всеки убит глиган ловците са длъжни да вземат проби от животното, за да се докаже, че не е заразено с АЧС или със смъртоносната и за човека болест трихинелоза. Преди това месото не трябва да се консумира. Резултатите за АЧС се проверяват в трите акредитирани държавни лаборатории. Докато пробите за трихинелоза могат да се изследват в една от 8-те държавни или пък в частни лаборатории, които имат съответните разрешения, посочи и Патарински.

Шефът на БАБХ припомни и тежкия случай преди седмица, когато ловци се бяха заразили от трихинелоза, тъй като животното не е било изследвано. „Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което може да предизвика смъртни случаи и при хората”, посочи Патарински. И посъветва собствениците дори на домашни прасета да изследват месото за трихинелоза, преди да го консумират.

„Държавата подпомага ловците, като събира всички проби и ги транспортира за собствена сметка до лабораториите”, поясни още Маринов при демонстрацията на взимане на проби от глиган в Държавното ловно стопанство „Витошко-Студена“. След отстрела се спазват определени правила. „Дивата свиня се опакова и транспортира до мястото за първична обработка, каквото всяка една ловна дружинка и ловно стопанство имат. В близост до нея има и яма за отпадните животински продукти. След като се изхвърлят животинските отпадъци, ямата се затваря и дезинфекцира, за да не се разнася от хищници и други диви животни“, каза още той. Заместник-министърът допълни, че БАБХ е обучила във всяка една дружинка по минимум две лица, които могат да разпознават болестите по дивеча и да взимат проби от тях и се въвеждат в приложението „Модул лов“. „Пробите се предават в държавните ловни и горски стопанства, а след това се транспортират до акредитираните лаборатории в страната. Автоматично, когато резултатът от изследването е готов, в приложението или на сайта на БАБХ може да се провери какъв е той “, поясни още заместник-министър Маринов.

„С оглед на контролните функции и загрижеността към населението, БАБХ всяка година по време на активния ловен сезон прави пакети за изследване. Сумата при изпращане на проба за изследване на АЧС и трихинелоза е символична – в размер на 1 лв. Трябва да стимулираме тази функция с оглед на ранната превенция за двете заболявания, за да не допускаме заразяване на хора“, обясни д-р Патарински.

Освен дивите свине проверявайте и домашните за трихинелоза!
1911
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Очаквайте фермерските дни на „Опора Заден България” от 22-и до 24 юни
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Ден на пшеницата 2021 ще се проведе в Разград
Интересна демонстрация на роботизирана техника за борба с плевелите без химия
Демонстрация в реални условия в кравеферма в село Спасово
Как товарачът JCB 427 AGRI се справя с подготовката на силажа в силажната яма?
Жътва 2020 с комбайни Rostselmash в реални условия показа Оптиком
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини