Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.07.2019 г.

В Русенско е регистриран първи случай на АЧС в индустриална ферма

В обекта в село НИколово има 17 000 прасета
В Русенско е регистриран първи случай на АЧС в индустриална ферма

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на заболяването „африканска чума по свинете” в свинекомплекс, намиращ се в село Николово, община Русе, област Русе, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Пробите са взети при провеждания засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база риск, свързан с епизоотичната обстановка с АЧС (Част I) съгласно Приложение към Решение за изменение на Комисията (ЕС) 2014/709.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл. В него се отглеждат общо около 17 000 броя свине от различна възрастова категория.

БАБХ незабавно предприе мерки съгласно Наредба № 102 от 21.08.2006 г. за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и за условията и реда за прилагането им (обн. в ДВ. бр. 83 от 13.10.2006 г.) и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3-километровата предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване. В 10-километровата надзорна зона се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти тип „лично стопанство“. Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона. ОДБХ-Русе ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места, както и ще се вземат проби за вирусологично изследване с цел гарантиране откриването на АЧС. Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.

В Русенско е регистриран първи случай на АЧС в индустриална ферма
7216
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Местните ловци преследват чудовището вече 17 години
В Хасковско отстреляха глиган с тегло почти 300 килограма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини