Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.07.2019 г.

Въпреки помощта за месодайните крави дефицитът от родна суровина отчита пик от 30 процента

Статистика
Въпреки помощта за месодайните крави дефицитът от родна суровина отчита пик от 30 процента

sinor

Ако някой си мисли, че с помощта за месодайното говедовъдство е постигнат положителен ефект върху вътрешния пазар на месо, ще бъде дълбоко разочарован. Последната статистика за цените на телешкото и говеждото месо от май 2019 г. показва, че ценовият шок за месопреработвателната промишленост се задълбочава, а поскъпването на основните суровини (свинско и телешко месо) по никакъв начин не отслабва хватката за колбасарския бранш.

В същото време българското производство на телешко месо силно намалява и през първото тримесечие на 2019 г. то се е свило с цели 30% под равнището на същия период на предходната година. Най-сериозно е намаляло произведеното количество месо от юници и крави – с 32%, но продължава да заема основен дял от производството на кланиците. Месото от други говеда отбелязва спад с 29%, а от телета до 1 г. – с 15%.

По данни на Центъра за икономически анализи в селското стопанство (CAPA) през май тази година средната цена на едро на тон кланично тегло на говеждо и телешко месо в страната е достигнала 4,62 лв./кг, което е най-високото ниво за същия период на последните три години. Превишението на цените при телешкото месо спрямо април 2019 г. е с 10%, а спрямо средното за периода 2016-2018 г. - с 5%, припомнят от CAPA.

При свинското месо пикът в цените спрямо 2017 г. расте, като поскъпването е с цели 21 процента, се посочва в доклада на CAPA.

Колбасарските предприятия в страната отдавна не разчитат на българска суровина от говеждо месо, защото вносът от ЕС покрива потребностите им. Неслучайно през първите три месеца на 2019 г. вносът е достигнал 1 916 тона, което е с 15% повече на годишна база и ще расте предвид продължаващото понижение на европейските цени.

Заради недостатъчното вътрешно предлагане на телешко месо и значителния дял на неугоените (бракувани) животни средните изкупни цени силно се размиват. Но заради нарасналия внос все пак през следващите месеци се очаква поскъпването леко да се стопира и цените да се установят около 4,30-4,60 лв./кг., се посочва в анализа.

Цените на едро на свинското месо също продължават да се движат нагоре, основно заради растящо търсене в глобален мащаб, отразяващо се и на европейския пазар.

През първото тримесечие на тази година в промишлените свинеферми са произведени 17,9 хил. тона свинско месо, което е с 4 на сто повече от същия период на 2018 г., когато са осигурени 17,3 хил. тона.

Докато при свинското и пилешкото месо дефицити никога не е имало, недостигът на суровина от червени говежди меса очевидно ще се задълбочава. На този фонд ще бъде интересно как министерството на земеделието ще отчете в SWOT-анализа си ефекта от подпомагането на месодайното животновъдство.

Въпреки помощта за месодайните крави дефицитът от родна суровина отчита пик от 30 процента
8034
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Български борш
Говежди гърди с картофи и цвекло
Български борш
Телешката пържола ще е лукс през близките години
Говеждото и телешкото месо от месодайни породи ще се превърне в луксозна храна
САРА предвижда повишение в ценете на говеждото и телешко месо в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини